Paylaş
O yörenin adı anıldığında aklımıza ilk gelen bir yemek ismi olur. Oraya yolumuz düştüğünde ilk yaptığımız şeydir, o yemeği yöresinde tatmak. Yörenin toprağından, havasından, suyundan lezzet almış malzemelerle yapılan yemekler bir başkadır ve aynı aşçı o yemeği örneğin İstanbul’da yaptığında aynı sonucu alamaz. Bursa’nın iskenderi, Adana’nın kebabı, Ankara’nın tavası, Erzurum’un cağkebabı, Eskişehir’in çiğböreği, Gaziantep’in alinaziği, Malatya’nın kurşun geçmez köftesi, Muş’un corti aşı, Samsun’un pidesi, Tekirdağ’ın köftesi ve adını sayamayacağım nice yemek ve yöre, birbiriyle özdeşleşmiş gibidir.
Yemek önemli bir kültür öğesidir ve biz bunu keşfetmeye, yemeklerimize sahip çıkmaya yeni yeni başladık diyebiliriz. Hatta artık lezzetlerin bir yöreye ait olduğu tescilleniyor, bazı yemekler yöreler arasında paylaşılamıyor.
Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’deki yöresel yemek sayısı 2 bini aşmış durumda. Yöresel yemek yarışında Antep, 291 yemekle başı çekiyor. Elazığ 154 yemekle ikinci, Ankara ise 93 çeşitle üçüncü sırada.
MURTUĞA (VAN)
Sıvıyağı orta boy bir tavada hafifçe kızdırın. (Van’da daha çok tereyağı kullanılır. Tereyağı, bu yemeğin lezzetine lezzet katar.) Yağ kızar kızmaz unu yavaş yavaş ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurmaya başlayın. Unu orta ısılı ateşte karıştırmaya devam ederek en az 5 dakika kadar kavurun. Böylece kokusu gidecektir.
Ocağın altını kısın. Yumurtaları ve tuzu küçük bir kaseye aktarıp köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Çırpılmış yumurtayı yavaş yavaş hafif kahverengi olan una ekleyip karıştırmaya devam edin. Yaklaşık iki dakika sonra yumurtalar katılaşınca yemeği ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken üzerine bal ya da reçel gezdirip servise sunun.
Malzeme listesi
- 2 adet yumurta
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvıyağ (25-30 gr tereyağı da kullanabilirsiniz.)
- 1,5 çay bardağı un
Üzeri için;
- 4-5 yemek kaşığı bal (Herhangi bir reçel türü de kullanabilirsiniz.)
Paylaş