Kim sevmez ki, şöyle yoğurdun süslediği, ev yapımı Türk mantısını? Tereyağıyla dans etmiş kırmızı biber sosunun tamamladığı o nefis tabak, yoğurt olmadan hiç düşünülebilir mi?
Anadolu’nun bilge ve yaratıcı insanları yoğurdu, yalnızca bir yemeğin yanında ya da üzerinde yemeğin tamamlayıcısı olarak görmemişler, yemeklerin harcıyla birlikte pişirerek "kaynatılarak yenen yoğurtlu" çorbalar da hazırlamışlar. Yoğurtla yoğrularak yapılan milli yemeklerimizden olan tarhana yüzyıllardan beri geleneksel olma özelliğini sürdürmektedir. Orta Asya’daki göçebe atalarımızın güneşte kuruttuğu yoğurt topakları "peşküdan" veya "burut" adıyla günümüzde bile kullanılmaktadır.
İnce noktalar
Balıkları temizlemeden önce yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi kolaylaşacaktır.
ANNEMİZİN MUTFAĞI
Pirinçli bezelye çorbası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Malzeme listesi
3 su bardağı konserve bezelye
3 su bardağı su
1 çay kaşığı pirinç
2 tatlı kaşığı bitkisel margarin
1 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Konserve bezelyeyi süzüp üzerine suyu ve yıkanmış pirinci ekleyerek orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp el blendırı ya da mutfak robotu yardımıyla püre haline getirin. Öte yandan, bir tencerede yağı eritip unu ekleyin ve 2-3 dakika kavurun. Sütü azar azar ekleyerek sürekli karıştırın. Hazırladığınız bezelye püresini de tencerenin içine aktarıp, tuzunu ve karabiberini de ekleyin. Sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Servis yapmadan önce çorbaya, ince kıyılmış dereotu ve 2-3 yemek kaşığı hazır süt kreması ekleyebilirsiniz.
Meyve şekerlemeli bisküvi
6 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
150 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 adet limon kabuğu rendesi
2 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında)
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için
2 adet yumurta akı
1 su bardağı meyve şekerlemesi (yumuşak olacak)
Öncelikle, margarini, limon kabuğu rendesini ve yumurta sarılarını derin bir kaba aktarın. İçine pudra şekerini, tuzu ve vanilyayı ekleyerek yoğurun. Unu azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamuru 15-20 dakika dinlendirdikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayıp, yassı hale getirin. Hamuru şekilli kurabiye kalıplarıyla da kesebilirsiniz. Şimdi de bisküvilerin üzerine yumurta akı sürün ve üzerlerine birkaç parça yumuşak meyve şekerlemesi serpiştirin. Sonra bisküvileri yağlanmış bir fırın tepsisine yan yana sıralayıp, 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika, üzeri sararıncaya kadar pişirip, çıkarın. Soğuyunca servise sunun.
Püf noktası: Bisküvileri saklamak için ağzı kapaklı teneke kutu ya da cam kavanoz kullanabilirsiniz.