Yeşil yapraktan toza

Dünkü yazımızda Doğu Karadeniz’de genellikle kadınlar tarafından yapılan çay toplama işinden biraz bahsetmiştik. Zor, zamana karşı yarışılan ve ustalık isteyen bir iş çay toplamak.

Karadeniz’in zor iklim ve coğrafi koşullarında toplanıp geniş bezlere yayılan çay yaprağı, bu bezler bağlanarak çoğunlukla sırtta taşınıyor. Sonra, dün de bahsettiğimiz gibi, hemen her köyde bulunan çay alım merkezlerine götürülüyor. Burada çay uzmanları tarafından kalite kontrolünden geçirilip sınıflandırılıyor. Yeşil çay yapraklarının bundan sonraki macerasıysa fabrikalarda devam ediyor.
Çay, yaprak halinden evlerimizde kulladığımız toz hale gelinceye kadar dört aşamadan geçiyor; soldurma, kıvırma, fermantasyon ve kurutma. ılk aşamada yapraklar dev vantilatörler altına alınıyor. Üflenen sıcak hava yardımıyla yaprakların nemi azaltılıyor.
Neminin hemen hemen yarısını kaybetmiş olan çay yaprağının hücreleri parçalanarak özsuyu çıkarılıyor. Üçüncü aşamada oksijen ile temas ettirilen çay yaprağı bir süre dinlendiriliyor. Son aşama ise yaprakların kurutulması... Elde edilen kuru çay yaprakları eleklerde eleniyor ve sınıflarına göre ayrılıyor. Böylece çay evlerimize girecek hale geliyor.
Genelleme yaparsak, çay yaprağının ağırlığının dörtte biri kadar kuru çay verebildiğini söyleyebiliriz.
Yarın da çay demeye devam edeceğiz...

Etli bostaniye köftesi

6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi: 10 dakika

MALZEMELER
* 400 gr. az yağlı dana kıyma
* 5 adet yumurta
* 4 tepeleme yemek kaşığı un
* 3-4 adet taze yeşil soğan
* 1 demet maydanoz
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 çay kaşığı karbonat
Kızartmak için;
* 1 su bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI
Yumurta ve unu derin bir karıştırma kabına koyup çatal yardımıyla iyice çırpın. ıncecik doğranmış yeşil soğanı ve kıymayı ilave edip, ayıklanıp incecik doğranmış maydanozu, tuz ve karabiberi ekleyin. Malzemeleri elinizle iyice yoğurun. Karbonatı ekleyip yoğurmaya devam edin. Köfte hamurundan çok daha cıvık, mücver hamuru kıvamında bir karışım elde edeceksiniz.
Sıvıyağı derin bir tavada ya da dar bir tencere kızdırın. Hazırladığınız köfte karışımından yemek kaşığıyla alın. Hamuru tencereye ya da tavaya aktarıp orta ısılı ateşte çevire çevire kızartın. Kalan harca da aynı işlemleri uygulayın.
Köfteleri kağıt havlu serdiğiniz tabağa alın. Bol yeşil salata ve ayranla servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları