Yer sofrası

Yemeklerini hâlâ yer sofralarında yiyen insanların oranı azımsanamayacak kadar çok.

Haberin Devamı

Peki ne zaman başladık, ayrı bir odada, ayrı tabaklarda ve özellikle de yer sofrasında değil de masa başında yemek yemeğe. Tanzimat’tan sonraki dönemde ve özellikle de Abdülhamid döneminde başladı, kadınlı erkekli sofralar kurulmaya, yemekler masa başında yenmeye. Bu dönemin bir başka özelliği de, Fransızca ya da İngilizce adab-ı muaşeret kitaplarının yavaş yavaş Türkçe’ye çevrilmesiydi. Tabii ki halk tarafından benimsenemeyecek kadar yabancıydı bu kurallar.

Fırında patlıcan köftesi

YAPILIŞI: Patlıcanlar alacalı (çizgili) formda soyulup sapları kesildikten sonra dörde bölünür ve tavla zarı formunda doğranır. İstenirse acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletilip yıkandıktan sonra süzülür. Kağıt havluyla kurulanarak suyu iyice alınır. Diğer taraftan, sıvıyağdan 1 yemek kaşığı kadar ayrılıp kalanı orta boy bir tavada kızdırılır. Patlıcanlar kızgın yağda, tahta bir kaşıkla ara sıra karıştırılarak 5-6 dakika kızartılır. Bir el süzgeciyle tavadan çıkarılan patlıcan çukur bir kaba aktarılır. Üzerine incecik doğranmış biber ve maydanoz, soyulup tavla zarı formunda dilimlenmiş domatesler koyulur.

Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber serpilir. Üzerine yumurta kırılıp kıyma ilave edildikten sonra iyice yoğrulur. 25-30 santim çapında yuvarlak ya da orta boy kare bir fırın tepsisi ayrılan 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır. Hazırlanan köfte harcı, bastırılarak, yarım santim kalınlığında olacak şekilde tepsiye yayılır. Patlıcan köftesinin üzeri domates dilimleriyle süslendikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkan yemek dilimlenerek sıcak sıcak servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

· 2 adet orta boy patlıcan
· 1 adet büyük boy çarliston biber
· 1 demet maydanoz
· 2 adet orta boy domates
· 1 adet yumurta
· 300-400 gr orta yağlı köftelik kıyma
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber
· 1 çay bardağı sıvıyağ

Sebzeli iç bakla çorbası

YAPILIŞI: Kuru iç baklayı bir gece önceden bol suyla ıslatın. Ertesi gün süzüp yıkadıktan sonra düdüklü tencereye aktarın. Su, tuz ve tozşekeri ilave edin. Havucu, kereviz, soğan ve patatesi soyup iri kuşbaşı et formunda doğrayarak tencereye aktarın. Son olarak, zeytinyağını ilave edip tencerenin kapağını sıkıca kapadıktan sonra orta ısılı ateşte pişirmeye başlayın. Basınç göstergesi kırmızıyı gösterip sübaptan buhar çıkmaya başlayınca hemen ocağın altını kısın. Çorbayı kısık ateşte 20 dakika daha pişirip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Tencere soğumaya başlayınca basınç göstergesi yeşili gösterecektir.

İşte o zaman tencerenin üzerindeki açma düğmesine basarak içerdeki buharı dışarıya boşaltın. Tencerenin kapağını açıp çorbayı el blenderi yardımıyla çekerek püre haline getirin. Pulbiberi serpip tuzunu kontrol edin. Servise sunarken üzerini ince çekilmiş ceviz ve incecik kıyılmış dereotuyla süsleyin ve sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

· 250 gr kuru iç bakla
· 7 su bardağı su
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 1 adet orta boy kereviz
· 1 adet orta boy patates
· 1 adet orta boy havuç
· 1 yemek kaşığı tozşeker
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
· 1 çay kaşığı tuz
· 1 demet dereotu
· 1 su bardağı incecik kıyılmış ceviz
· 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber

Yazarın Tüm Yazıları