Kaya oruğu nedir bilir misiniz? İçinizde Akdenizli olanlar ya da Akdeniz yemek kültürünü bilenler varsa hemen "Bilmez olur muyuz" demişlerdir.
Çünkü bir Akdeniz yeşilliğidir kaya oruğu. Yeşilliğidir demek doğru sanırım ama yine de biraz daha ayrıntılı bilgi vermek lazım. Kaya oruğu toprakta yetişmiyor. "Peki o zaman nerede yetişiyor" diye soracak olursanız, "deniz kıyısındaki kayaların üzerinde" diye cevap veririm. Özellikle çocuklarda zeka gelişimini etkileyen bir madde olan iyot bakımından çok zengin olan kaya oruğunu artık herkes yiyebilecek. Kocabaş Gıda’nın ürettiği konserve kaya oruğunu marketlerde bulabilecek ve sarmısak, zeytinyağı, limon ve pul biberle nefis bir tat elde edebileceksiniz. Bu nefis tadı sofralarımıza kazandıran Kocabaş Gıda meğer benim yabancım değilmiş de haberim yokmuş. Ta öğrencilik yıllarımdan, İngiltere’den tanıdığım Ahmet Kocabaş’ın bu işin başında olduğunu öğrendiğimde nasıl sevindiğimi size anlatamam. Düşünsenize, kulağınıza onayladığınız ve takdir ettiğiniz bir işin yapıldığına dair bir haber çalınıyor. Ve sonra siz o işi yapanın eski bir arkadaşınız olduğunu öğreniyorsunuz. Bundan daha keyifli bir şey var mı?
Baduş aşı çorbası
6 kişilik
Malzeme listesi
á 6 yemek kaşığı yeşil mercimek
á 6 yemek kaşığı pilavlık iri bulgur
á 10-12 adet yeşil taze fasulye
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 4 tatlı kaşığı domates salçası
á 8-10 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yeşil mercimeği yıkayıp derin bir kaba aktarın. Üzerine 3 su bardağı ılık su ekleyip 1 saat bekleterek yumuşamasını sağlayın. Pilavlık bulguru yıkayıp süzdükten sonra bir kenarda bekletin. Taze fasulyelerin baş tarafını ayıklayıp, 1 santim kalınlığında küp küp doğradıktan sonra yıkayarak süzün. Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Üzerine incecik doğradığınız soğanı ekleyip orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Yeşil mercimeği ilave edip 4-5 dakika daha kavurmaya devam edin. Salçayı ve yeşil fasulyeyi kattıktan sonra karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak haldeki et ya da tavuk suyunu da tencereye aktarın. Bulguru ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra tuz ve karabiberi serpin. Çorbayı ara sıra karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, 25 dakika daha pişirin. Yeşil mercimek taneleri iyice yumuşadığında çorba pişmiş demektir. O zaman çorbayı ocaktan alıp üzerine kırmızı pul biberi serpiştirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Cevizlirustik kek
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Malzeme listesi
á 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
á 125 gr. eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
á 1,5 su bardağı toz şeker
á 1 su bardağı süt (soğuk olmamalı)
á 1 paket vanilya
á 4 tepeleme yemek kaşığı kakao
á 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
á 2,5 su bardağı sade kekun
á 1 paket kabartma tozu
Yumurtaları derin bir kaseye kırıp üzerine toz şekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika çırpın. Üzerine oda sıcaklığındaki sütü ve kakaoyu ilave edin. Eritilip ılıtılmış margarini de katıp mikserle 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. Hazırladığınız bu kek karışımından 1 su bardağı kadarını ayırın. Kalan kek karışımının üzerine vanilya ve iri çekilmiş ceviz içini aktarın. Son olarak, kabartma tozu ve kekunu da yavaş yavaş ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpın. Hazırladığınız koyu muhallebi kıvamlı kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak kekin üzerini bir kürdanla 10-15 yerden delin. Yine sıcak haldeyken üzerine ayırdığınız kakaolu kek karışımını gezdirin. Kekin sosu çekmesi için en az 1 saat bekleyin. Üzerini isterseniz çırpılmış kremşanti ve cevizlerle süsleyerek servise sunun.