Yemen’den gelen keyif

Pek çok kaynağa göre kahveyi ilk keşfeden Etiyopyalı bir çobandır.

Keçilerinin yediği bitkiyle daha enerjik olduğunu fark eden çoban, bu bitkiyi kendisi de yer ve böylece sonraki zamanlarda insanoğlunun vazgeçilmez içeceği olan kahveyi keşfeder. Birtakım kaynaklar da kahvenin Habeşistan’da 1000’li yıllarda varolduğunu ancak içecek olarak değil yiyecek olarak kullanıldığını yazar. Evet, o dönemlerde kahve bitkisinin meyvesi olgunlaşmadan toplanıyor, kurutulduktan sonra kavrulup un haline getiriliyormuş. Bu undan yapılan bir çeşit peksimet ise gezginlerin yanlarında taşıdıkları en önemli yiyeceklerden biriymiş. Kahve çekirdeğinin kavrulup içecek halini alması ise daha sonra gerçekleşmiş. Bu enerji verici içecek, gezginler ve tüccarlar tarafından Habeşistan’dan Yemen’e, oradan da tüm İslam dünyasına taşınmış. Biz Türkler’in kahveyle tanışması da işte bu dönemde gerçekleşmiş. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen’de valilik yapmış olan Özdemir Paşa kahveyi Osmanlı’nın damağına taşımış ilk kişidir. Kahve, Türk mutfağında bambaşka bir pişirme tekniğiyle tanışmış ve bu pişirme tekniği, bugün bile dünyanın her yerinde Türk kahvesi adıyla anılan bir kahvenin varolmasını sağlamıştır. Kahve ilk getirildiği dönemde bile konakların ve sarayın vazgeçilmez içeceği olmayı başarmış, getirildikten yaklaşık 50 yıl sonra ise Sirkeci ve çevresinde açılan kahvehanelerle kendi kültürünü yaratmıştır.

Yoğurtlu hindili börek

12

kişilik


Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

l 4 adet hazır yufka

l 2 adet haşlanmış hindi göğüs eti

l 5 adet beyaz lahana yaprağı

l 3 adet orta boy havuç

l 2 adet orta boy kuru soğan

l 1 adet kesme şeker

l 2 yemek kaşığı soya sosu

l 4 yemek kaşığı sıvıyağ

l 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

l 2 adet yumurta

l 6-7 yemek kaşığı galeta unu

Sos için;

l 2 kahve fincanı su

l 2 kahve fincanı sıvıyağ

YAPILIŞI: Haşlanmış hindi eti tel tel ayrılır. Lahana yaprakları yıkanıp incecik kıyılır. Havuçların uçları kesilip üzerleri kazındıktan sonra rendelenir. Soğanlar soyulup incecik yemeklik doğranır. Sıvıyağ tavada kızdırılıp soğan tavaya aktarılır ve karıştırılarak sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavrulur. Kıyılmış lahana ve havuç eklenip 3-5 dakika kadar kavrulur. Tuz, karabiber ve kesme şeker ilave edilip karıştırılır. Hindi eti ve soya sosu da katıldıktan sonra karıştırılır ve ocaktan alınır. (sebzelerin diri kalması önemlidir) Sosun hazırlanması için, sıvıyağ ve su küçük bir kapta karıştırılır. İstenirse 1 yemek kaşığı soya sosu katılabilir. Yufkalardan biri tezgaha serilip hazırlanmış olan sos fırça yardımıyla yufkanın üzerine sürülür. İkinci yufka üzerine kapatılıp bastırılır. Pasta tabağı yufkanın üzerine yerleştirilip bıçak yardımıyla kesilerek yuvarlak yufkalar elde edilir. Hazırlanan etli sebzeli karışım yuvarlak yufkanın tam ortasına gelecek şekilde yayılır. Kenar kısımları içe doğru katlanıp kalın bir sigara böreği elde edilecek şekilde sarılır. Diğer yufkalara da aynı işlemler uygulanır. Yumurtalar küçük bir kapta çırpılır. Galeta unu bir tabağa yayılır. Hazırlanmış olan börekler önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulanır. Börekler fırın kağıdı serilmiş ya da yağlanmış olan fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında en az 30-35 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Sıcakken üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilip servise sunulur.

Kakaolu havuçlu kek

10

kişilik


Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

l 4 adet yumurta

l 1,5 su bardağı esmer tozşeker (Normal tozşeker de kullanılabilir.)

l 1/2 su bardağı sıvıyağ

l 1 su bardağı süt

l 1 tatlı kaşığı tarçın

l 1 paket vanilya

l 1 paket kabartma tozu

l 2 adet küçük boy ince havuç

l 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

l 2 yemek kaşığı kakao

l varsa 1 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm

l 3 su bardağı tam buğday unu (Yulaflı, çavdarlı un karışımı da kullanılabilir.)

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılıp tozşeker eklenir. Mikserin yüksek devriyle, en az 5 dakika kadar çırpılır. Üzerine sıvıyağ, süt, tarçın ve vanilya ilave edilip 2-3 dakika daha çırpılır. Diğer taraftan, havuçlar soyulup rendenin iri delikli tarafıyla rendelenir. (Tam 1 su bardağı dolusu rendelenmiş havuç olmalı) Havuç, ceviz içi ve kuru üzüm de malzemelerin üzerine aktarılıp tahta kaşık ya da plastik spatula yardımıyla karıştırılır. , Un, kakao ve kabartma tozu başka bir derin kaba aktarılıp elle karıştırıldıktan sonra yumurtalı karışımın içine katılır. Malzemeler kaşıkla iyice karıştırılır. Diğer taraftan, 20-25 santim çapındaki yuvarlak ya da 25-30 santim boyunda dikdörtgen bir fırın kalıbı yumuşak margarinle yağlanır. Hazırlanan kek karışımı kalıba aktarılır. Kek, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Keke bir kürdan sokulup pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir. Fırından alınan kekin soğuması beklenir ve kalıbından çıkarılıp servise sunulur. Bu kekin üzerine eritilmiş beyaz çikolata, karamel sos ya da hazır vanilyalı sos gezdirilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları