Yemeklerin sultanı

Yanında güzel bir turşuyla ya da kuru soğanla yediğiniz kuru fasulyenin tadına doyum olmaz değil mi?

Haberin Devamı

Zaten Türk mutfağı denince de akla gelen ilk yemeklerden biridir ve bu yüzden de “iyi yemek yapıyorum” diyen herkese “şöyle kuzu etli bir kuru fasulye yap da bakalım ne kadar iyi yemek yapıyorsun” denir. Çünkü, basittir ama bir o kadar da maharet gerektirir kuru fasulye yapmak.

Kuru fasulye tarifi de öyle her yemek kitabında değişiklik gösteren bir tarif değildir. “Akşamdan bol suyla ıslattığınız kuru fasulyeyi…” diye başlar ve ufak tefek değişikliklerle devam eder. Dediğim gibi, sade bir yemektir o. Yine de maharet ve ustalık isteyen bir tarafı  vardır.

Kuru fasulye yumuşayıncaya kadar haşlanır. İşte bu aşamada kuru fasulyenin kalitesinin önemi ortaya çıkar.
Ucuz fasulye alıyorum diye içinde büyüklü küçüklü fasulye alanlar ya da kırık fasulyeye para verenler ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Çünkü fasulye tanelerinden bazıları yumuşar, bazıları sert kalırsa yaptığınız kuru fasulye pek bir şeye benzemez. Alınan fasulyenin kalitesiz olduğunun bir başka göstergesi de pişerken kabuklarının çıkmasıdır. Bu da yemeğinizin keyfini kaçıracak bir başka şeydir. Kışın domatesin ne tadı tat, ne rengi renk. İşte bu yüzden pek çoğumuz tencere yemeklerine domates yerine salça koymayı tercih ediyoruz. Çoğunlukla başka çaremiz de olmuyor zaten. Ama kuru fasulyeyi güzel yapanlara sorduğunuzda “ben salça yerine yazdan doğrayıp derin dondurucuya attığım domateslerden kullanmayı tercih ediyorum” diyeceklerdir. Gerçekten de domates hemen bütün tencere yemeklerinin lezzet iksiridir.

Haberin Devamı

Kuru fasulye pilav

Malzeme listesi

Pilav için;
· 2 su bardağı pilavlık pirinç (Baldo pirinç kullanmanızı öneririm.)
· ½ yemek kaşığı tereyağı
· 1 yemek kaşığı zeytinyağı
· 4 su bardağı sıcak su ya da et suyu
· 1 çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber
Kuru fasulye için;
· 2 su bardağı kuru fasulye
· ½ yemek kaşığı tereyağı
· 1 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 adet büyük boy kuru soğan
· 3 adet orta boy domates (rendelenmiş)
· 5,5-6 su bardağı sıcak su
· 1 çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber
· 1 tatlı kaşığı domates salçası

Yapılışı: Pirinci yıkayıp üzerine bir parmak çıkacak kadar sıcak suda 30 dakika bekletin. Tekrar yıkayıp süzün. Zeytinyağı ve tereyağını pilav tenceresinde eritin. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Nişastasını salıp şeffaflaşan pirincin üzerine sıcak su ya da et suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra bir kez karıştırın.  Pilavı, tencerenin kapağı kapalı vaziyette orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Pilav kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısıp pilavı  kısık ateşte suyunu iyice çekinceye kadar, en az 4-5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp kapağı kapalı vaziyette 20-25 dakika demlendirin. Son olarak, tencerenin kapağını açıp tahta kaşıkla alttan üste doğru hafifçe karıştırın. 

Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıp ertesi gün en az 1 saat haşlayıp süzdükten sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve tereyağını tencereye koyup üzerine incecik doğradığınız soğanı ekledikten sonra karıştırarak soğanlar hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun.Üzerine rendelenmiş domatesleri ve arzu ederseniz salçayı ilave edip 1 dakika daha pişirin. Kuru fasulyeyi ve sıcak suyu da hemen ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşte fasulye taneleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Son olarak, tuz ve karabiberi ekleyip  sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları