Yemeklerin yanında ne içersiniz? Ya da biz Türkler’in alkolsüz içecekleri nelerdir?
En bilinen içeceğimiz ayrandır, ama son yıllarda eskisi kadar içilmiyor ayran. Ve ayranın hak ettiği yeri alabilmesi için daha çok tanıtıma ihtiyacı vardır bence. Yoğurttan yapılan ayran varken asitli içeceklere prim vermek ve yemeğin yanında kola içmek bana her zaman haksızlık gibi gelmiştir. Hazır dünkü yazımızda Hint mutfağından bahsetmeye başlamışken, bir de onların ne içtiğine bakalım mı? Onların en çok sevdikleri yerli içecekleri "nimbu pani"dir diyebiliriz. Ülkenin hemen her yerinde yemekle birlikte bu içecek sipariş verilir.
Su ya da sodaya şeker ya da tuz ve limon suyu katılarak yapılan bu içecek, Hindistan’ın en popüler içeceklerinden biridir. Lassi ise bizim ayranımıza çok benzer. Önce yoğurt kuvvetli bir şekilde çırpılır, sonra da üzerine su ilave edilerek iyice karıştırılır. Bu yerel içecekler dışında evrensel tatları da seviyor elbette Hint insanı. Çay ve kahve de Hindistan’ın hemen her yerinde çok içilen içecekler arasında. Ama bu insanlar çayı da kahveyi de içlerine koydukları baharat karışımları ve sütle değişik bir şekle sokmayı başarmışlar. Yani öyle çay deyip geçilecek bir durum yok ortada. Pek çok yönüyle "orijinal" olmayı başaran Hintliler’in içecekler söz konusu olduğunda da yaratıcı davrandıkları açıkça ortada.
Tavuklu Filipin makarnası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
1 paket spagetti
300 gram tavuk bonfile eti
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
2 adet orta boy kuru soğan
15-20 adet taze yeşil fasulye
2 çay kaşığı hardal
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Varsa 1 çay kaşığı toz zencefil
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan soya sosu
1 su bardağı süt
Yeşil fasulye ya da taze börülcelerin saplarını ayıklayıp ortadan ikiye bölün ve orta boy bir tencereye koyun. Üzerine 5 su bardağı sıcak su ekleyerek orta ısılı ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp süzdükten sonra soğuması için bekleyin. Kırmızı biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra incecik halkalar halinde doğrayın. Sıvıyağı geniş ve derin bir tavada (wok tavası denilen Çin tavasını kullanmanızı tavsiye ederim) kızdırın. Yarım ay şeklinde, incecik doğradığınız soğanı ve kuşbaşı et formunda doğradığınız tavuk etlerini tavaya aktarın. Ocağın altını iyice açıp malzemeleri yüksek ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Kırmızı biberleri de ekleyip sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Ocağın altını biraz kısıp orta ısıya ayarlayın. Süzdüğünüz haşlanmış fasulyeleri ve bir bardak sütü etin üzerine ilave edin. Tuz, karabiber ve varsa toz zencefili serpiştirip orta ısılı ateşte 4-5 dakika daha kavurmaya devam edin. Son olarak hardal, soya sosu ve kırmızı toz biberi (paprika) ekleyip birkaç dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Spagettiyi kaynayan tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün (noodle kullanacaksanız 5 dakika haşlamanız yeterli olacaktır). Süzdüğünüz makarnayı tavuklu sebzeli harçla karıştırıp sıcak sıcak servise sunun.
Üzümlü kuru kayısı şerbeti
Hazırlama süresi 4 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Malzeme listesi
250 gram kuru kayısı
100 gram çekirdeksiz üzüm (İzmir üzümü ya da sultani üzüm de denir)
6 su bardağı su
1,5 su bardağı tozşeker
7-8 yaprak taze nane
Kuru kayısıları ve kuru üzümleri iyice yıkayıp süzün. Orta boy bir çelik tencereye koyup üzerine 5 su bardağı soğuk suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 4-5 saat ya da bir gece buzdolabında bekletin. Böylece kayısı ve üzümler iyice yumuşayıp şişecektir. İyice yumuşayan meyvelerin üzerine 1,5 su bardağı tozşekeri aktarıp orta ısılı ateşte şerbet kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısın. Meyveleri kısık ateşte 30 dakika daha pişirip ocaktan alın. Tencereden alıp soğumasını bekleyin. Serbet soğuyunca süzgeçten geçirerek bardaklara aktarın. İsterseniz bardaklara meyvelerden birer kaşık koyabilirsiniz. İnce kıyılmış taze nane yapraklarıyla süsleyip, soğuk olarak servise sunun.