Yemek yemek de bir iletişim şekli

“Aç gözlü ve obur adamdan tiksinirim; fakat iştahsız yahut yemek zevkinden mahrum olanından da hiç hazzetmem.

Haberin Devamı

Obura gözüm ilişirse başlarım az yemeğe. İştahsıza bakınca da çok atıştırmaya... En fazla canımı sıkan tip de şudur: Özene bezene yapılmış bir yemeği, nefasetinin farkına varmadan yahut kıymetini takdir lüzumunu duymadan ahçı dükkânında imişçesine hapur hupur yutup susan veya sohbete dalan insan...”  Refik Halid Karay.

Gittiğiniz davetteki ev sahibi ilk lokmanızı ağzınıza atar atmaz yemeği beğenip beğenmediğinizi sormazsa Karay’ın sözlerine kulak verin. Çünkü yemeği yapıp sizi mutlu etmeye çalışan herkes  takdir edilmeyi bekliyordur. “Ellerinize sağlık” söylenebilecek en güzel sözlerden biridir. Onun da size “Afiyet olsun” diyebilmesi için fırsat yaratır bu söz.

Peynirli tartolet kanepe

Malzeme listesi

Hamuru için;
· 250 gr yumuşamış margarin
· 4 su bardağı un
· 3 yemek kaşığı yoğurt
· 1 adet yumurtanın sarısı
· 1 paket kabartma tozu
· 1 çay kaşığı tuz
İçi için;
· 1 paket labne peynir  (200 gr)
· 1 yemek kaşığı dolusu mayonez
· 1 çay kaşığı hardal
· 1 demet dereotu
· 2 çay kaşığı kuru fesleğen
· 1 çay bardağı  dilimlenmiş zeytin

Haberin Devamı

YAPILIŞI : Tartolet hamurunu hazırlamak içinyumuşamış margarini derin bir kaba koyun. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen  yumurtanın sarısını ve yoğurdu ekleyin. Kabartma tozu, tuz ve unu azar azar ilave edip ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Küçük tart kalıplarını yumuşak margarinle yağlayın. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yağlanmış tartolet kalıplarına, kalıpların içini tamamen kaplayacak şekilde yayın. Hamurları çatalın ucuyla birkaç yerinden delin. Tartoletleri, 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri hafif sararıncaya kadar, 15 dakika pişirdikten sonra çıkarın. Soğumaya bırakın. Labne peynirini derin bir kaseye aktarın. Üzerine mayonez ve hardalı ekleyip çatalla karıştırın. İncecik kıydığınız dereotu ve kuru fesleğeni ilave edip tekrar karıştırın. Hazırladığınız peynirli malzemeyi soğuk haldeki tartoletlerin içine paylaştırın. Üzerlerini zeytin dilimleriyle süsleyip servise sunun.

Haberin Devamı

Mahlepli kurabiye

Malzeme listesi

· 1 çay bardağı tatlı yoğurt
(susuz kısmından alın)
· 50 gr yumuşamış bitkisel margarin
· 1 tatlı kaşığı dolusu toz mahlep
· 1 çay kaşığı tuz
· 1 çay kaşığı tozşeker
· 1 paket kabartma tozu
· 3 su bardağı un
Üzeri için:
· 1 adet yumurtanın sarısı
· 1 yemek kaşığı çörekotu

YAPILIŞI: Tatlı yoğurdun susuz kısmından 1 çay bardağı kadar alıp derin bir kaba aktarın. Üzerine oda sıcaklığında iyice yumuşamış margarini ekleyip toz mahlep, tuz ve tozşekeri serpin. Kabartma tozunu katıp unu da tel süzgeçle eleyerek ilave ettikten sonra  yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 4-5 dakika, ele yapışmayan, kulak memesi kıvamda bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra, 3-4 santim uzunluğunda parmak şeklinde hamurlar hazırlayın. İki hamurun uç kısmını birleştirip, saç örgüsü şeklinde sarın. Hazırladığınız örgü kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine ya da fırın kâğıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Diğer taraftan, yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı suyu küçük bir kasede çatal yardımıyla  birkaç dakika kadar çırpın. Karışımı, fırça yardımıyla kurabiyelerin üzerine sürün. Üzerlerine çörekotunu da serpiştirin. Kurabiyeleri, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri  kahverengileşinceye kadar, 25 dakika pişirdikten sonra çıkarın, Soğumalarını bekleyip servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları