Yemeğin rengidir baharat

Bazı şeylerin hayatımızda kapladığı yeri ancak onlar hayatımızdan çıktığında anlarız.

Düşünün bir kere, karabiber olmasa yemeklerimiz bu kadar lezzetli olur muydu? Ya da elmalı pastalar bu kadar güzel kokar mıydı ve damağımızda o müthiş aroma kalır mıydı, tarçın olmasa? Aslında baharatların olmadığını düşünmek de pek mümkün değil. Çünkü baharatlar esas olarak bir takım bitkilerin kök, çiçek, tohum, meyve ya da kabuklarından yapılıyor. Bunlar kurutulup çoğu kez dövülüyor ve baharatlar bu şekilde elde ediliyor. Kendilerine özgü koku, tat ve renkleri olan bu "baharat bitkileri" çoklukla tropikal bölgelerde yetişir. Yenibahar, anason, kimyon, tarçın, safran, zencefil bu bitkilerden bazıları. Bitkiler mutfaklarımıza yalnızca baharat olarak girmez elbette. Mutfaklarımızın değişmez renkleri arasında aromalı otlar da vardır. Bunlar da yine kendilerine özgü kokuları ve tatları olan bitkilerdir. Bazen yaprak ya da gövdelerini, bazen de çiçeklerini taze ya da kurutulmuş olarak kullanırız. Fesleğen, dereotu, maydanoz, sarmısak, adaçayı, defne yaprağı, bu aromalı otlara verebileceğimiz ilk örnekler arasındadır. Taze fesleğenli bir makarnaya, defne yapraklarıyla süslenmiş balığa, adaçayıyla lezzetlendirilmiş kuzu etine hayır diyebilecek olan kimse yoktur sanırım ve bu dayanılmazlıkta aromalı otların payı büyüktür.

Zeytinli levrek buğlama (diyet)

Levreği temizleyip yıkayın. Bıçakla derisini çıkardıktan sonra fırın kabına yerleştirin. İsterseniz bu işlemi balıkçınıza da yaptırabilirsiniz. Levrek balığı yoksa büyük boy çinekop ya da dil balığı gibi beyaz etli balıklar da kullanabilirsiniz. İsterseniz fileto edilmiş yani kemik ve kılçıkları tamamen temizlenip iri parçalara bölünmüş beyaz etli balıkları da bu yemekte kullanabilirsiniz. Sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, hardal, ketçap, mayonez, ince doğranmış dereotu, limon suyu, karabiber ve tuzu bir kaba aktarın. Sos malzemelerini iyice karıştırıp balığın üzerine gezdirin. Üzerine zeytinleri serpiştirip 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

1 adet orta boy levrek (beyaz etli herhangi bir balık da kullanabilirsiniz)

1 demet dereotu

15-20 adet siyah zeytin

5 adet yeşil zeytin

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosu için;

1 tatlı kaşığı tatlı hardal

2 yemek kaşığı diyet mayonez

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı ketçap

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet limonun suyu

Kısırlı semizotu salatası (diyet)

Semizotunun sadece yapraklarını ayıklayıp saplarını başka bir yemek için saklayın. Semizotu yapraklarını yıkayıp süzün. Diğer taraftan, tatlı beyaz soğanı ince halkalar halinde doğrayın. Domatesleri de halka halka dilimleyin. Semizotu yapraklarını büyük bir salata kasesine koyun. Üzerine soğan ve domates halkalarını ekleyip iyice karıştırın. Üzerine konserve mısırları serpiştirip bir kenarda bekletin. Sosu hazırlamak için; yoğurt ve lor peynirini derin bir kaseye aktarın. Üzerine tatlı hardal ve ılık suyu ilave edip çatal yardımıyla, karışım pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine gezdirip salatayı tekrar karıştırarak sosu çekmesi için 10 dakika kadar bekleyin. Üzerine zeytinyağını gezdirip servise sunun.

2 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 demet semizotu (300-400 gr.)

2 yemek kaşığı konserve mısır

2 adet orta boy kuru beyaz soğan (tatlı soğan da denir)

2 adet orta boy domates

1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

6 yemek kaşığı yoğurt (kaymağı alınmış ve yağsız olacak)

1 yemek kaşığı lor peyniri

1 çay kaşığı tatlı hardal

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su

2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yazarın Tüm Yazıları