Ben hikáyesi olan yemekleri daha çok seviyorum. İsimlerini düşünüp, ilk kez kim tarafından ve nasıl yapıldıklarını düşünüyorum.
Bu da yediğim yemekten aldığım keyfi bin kat daha arttırıyor. Siz, evinde çocuklarına yedirecek et bulamayan dul kadının elinin altında bulunan malzemeleri kullanarak pişirdiği "dul avrat çorbası"nı hiç tattınız mı? Peki ya yaratıcılığını kullanarak bir helva yapan ve bu helvaya "peynirli helva" diyen kadını tanır mısınız? İşte bu helvayı kocasına ilk kez ikram ettiğinde kocasının helvayı beğenip beğenmediğini öğrenmek için "hoş mu erim" diye soran kadını? Kocası helvayı beğenmiş olacak ki, kadın sonradan "hoşerim" koymuş helvanın adını. Karısının yaptığı bol yağlı, soğanlı patlıcan yemeğini yedikten sonra keyiften kendinden geçen imamı duymayan varsa ya Türk değildir ya da kendisi de bayılmıştır "imambayıldı" yedikten sonra. Murdar iliği, memurun kurabiyesi, yat geber yemeği, damat paçası, gelin bohçası... Bu kadar anlamlı isim duyduktan sonra bir de şuna bakın: "Ispanak yatağında patatesli graten". Bu kadar soğuk bir ismi hayal bile edemiyorum. Bence bütün yemek isimleri bizimkiler gibi olmalı; bizim gibi, samimi ve lezzetli.
Pideli çubuk kebabı
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Malzeme listesi
á500 gr kuzu kuşbaşı et
á 4 adet orta boy patates
á 4 adet orta boy patlıcan
á 2 adet orta boy kuru soğan
á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 adet pide ekmeği
á 1 demet maydanoz
Sosu için
á1 yemek kaşığı domates salçası
á 2 adet orta boy domates
á 6-8 diş sarmısak
á 2 adet yeşil sivri biber
á 1 tatlı kaşığı toz kekik, tuz
á 2 yemek kaşığı nar ekşisi(nar ekşisi yerine 2 yemek kaşığı elma sirkesi de kullanabilirsiniz)
Kuşbaşı kuzu etini derin bir kaba koyun. Üzerini soyup kuşbaşı et boyutlarında doğradıktan sonra yıkayıp süzdüğünüz patates ve patlıcanları, dörde böldüğünüz soğanı ekleyip tuz ve karabiberi de serptikten sonra iyice karıştırın. Çöp şişlere sırasıyla et, patlıcan, et, patates, et ve soğan dizin. Sişe dizme işlemini malzemeler bitinceye kadar sürdürün. Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede kızdırdıktan sonra dövülmüş sarmısakları kızgın yağda çevire çevire 5 dakika kadar kızartın. Salçayı yarım su bardağı ılık suda ezip tencereye ilave edin. Üzerine kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ve ince halkalar halinde dilimlediğiniz sivri biberleri ekleyin. Tuz, karabiber ve toz kekiği de serpin. Sos kaynamaya başlayınca, 1 su bardağı sıcak su aktarıp yemeği 40 dakika kadar pişirin. 5x5 santimlik ekmeklerin üzerine önce sostan gezdirip sonra şişleri yerleştirin. Çok ince kıyılmış maydanozla süsledikten sonra sıcak sıcak servis yapın.
Zeytinyağlı domatesli pilav
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á2 su bardağı pilavlık pirinç
á 2 su bardağı sıcak su
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 2 diş sarmısak
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı
á 4 adet orta boy domates
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Pirinci tuzlu, bol suda 20-25 dakika kadar bekletin. Soğanı soyup incecik doğrayın. Sarmısakları da soyduktan sonra mercimek tanesi iriliğinde dilimleyin. Domatesleri de rendeleyip bir kenarda bekletin. Zeytinyağını geniş bir teflon tencereye ya da pilav tenceresine aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine sarmısak ve soğanları ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Rendelenmiş domatesi ilave edip sık sık karıştırarak, domates suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 4-5 dakika pişirin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci tencereye aktarıp karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Üzerine 2 su bardağı kaynar suyu ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra tekrar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu iyice çekince ocağın altını iyice kısın. Pilavı kısık ateşte 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Pilavı tencerenin kapağı kapalı vaziyette 15-20 dakika dinlendirin. Tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.