Yaz sofralarının serin çorbaları

Çorba coğrafyamızın en önemli, pratik ve besleyici yemeği. Kışın tek bir kâseyle bile bizi doyuran, aynı zamanda ısıtan ve şifa veren çorbamızı yazın da içmenin yolunu bulmuş, soğuk tarifler de üretmişiz. İşte içindeki bakliyatı ve yoğurduyla yiyeni doyuran ve serinleten buz gibi çorbalar...

Haberin Devamı

SOĞUK LEBENİYE ÇORBASI (4 KİŞİLİK)

Yaz sofralarının serin çorbaları

NE LAZIM?

1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)

5 su bardağı su

2 çay kaşığı tuz

2 su bardağı süzme yoğurt

Buz taneleri

NASIL YAPARIM?

Dövme yani aşurelik buğdayı yıkayıp derin bir kaba koyun. Üzerine çıkacak kadar su ilave edip akşamdan ıslatın.

Ertesi gün, yıkayıp süzdüğünüz aşurelik buğdayı 5 su bardağı kadar su ilavesiyle haşlamaya bırakın.

Diğer taraftan, süzme yoğurdu derin bir kaba koyup çırpın.

Ocakta pişen aşurelik buğday iyice yumuşayıp yenebilecek kıvama geldiğinde çırpılmış yoğurdu ve tuzu kaynayan buğdayın üzerine karıştırarak ilave edin. 10-15 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Çorbanın soğumasını bekleyin.

Haberin Devamı

Buz tanelerini de ekleyip soğuk olarak servise sunun.

AYRANLI SOĞUK ÇORBA (4 KİŞİLİK)

Yaz sofralarının serin çorbaları

NE LAZIM?

1 su bardağı nohut

2 su bardağı dövme (aşurelik buğday)

1 demet taze nane (kuru nane de kullanabilirsiniz)

1 demet mor reyhan (kurusu da kullanılabilir)

1 kg yoğurt

2 su bardağı soğuk su

2 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

Nohut ve yarmayı bir gece önceden ayrı ıslatın.

Ertesi sabah yıkayıp süzün. Tüm malzemeleri büyük bir tencerede haşlayın.

İyice kaynayıp yumuşayarak özleşen malzemeleri ocaktan alın. Ilıması için bekletin.

Yoğurdu derin bir kapta 2 su bardağı suyla çırpın.

Ilık hale gelen çorbaya yoğurdu ekleyip karıştırın. Ne çok katı ne de çok sıvı kıvamlı olmalı.

Üzerine varsa incecik kıydığınız taze nane (kuru nane) veya varsa mor reyhan serpiştirip servise sunun. Özellikle reyhan bu çorbaya çok yakışacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları