"Cenab-i Serifim ile kimesne taam yemek kanunum degildir, meger ehl-i iyalden ola. Ecdat-i izamim vüzerasiyla yerlermiş, ben refetmisimdir..."
İçinde bulunan Arapça ve Farsça kelimeler nedeniyle okuyucularımın çoğunun pek de bir şey anlamadığı bu sözler, İstanbul fatihi Sultan Mehmet’e aittir. Peki özetle ne der Fatih, Kanunnamesi’ne yazdığı bu sözlerle? Sultan, yayınladığı kanunnamede başka pek çok konuyla birlikte padişahların kiminle yemek yiyeceğine de değinmiş ve bundan sonra çocukları hariç kimseyle aynı sofraya oturmayacağını söylemiştir.
Peki ama neden? Bazıları bu kararın Fatih’in utangaç kişiliğinden kaynaklandığını söyler ama bu pek de inandırıcı bir sebep değildir. Söylenen diğer bir neden de şöyledir ki bu neden, akla çok daha yatkın... Fatih Sultan Mehmet verdiği bir davette mollalarla aynı sofrada yemek yer. Ancak sonradan duyar ki mollalar oturdukları yerden memnun kalmamışlar ve konuyla ilgili fazlaca konuşurlar. Sultan da mollalara kızar ve bundan böyle tek başına yiyeceğine dair kararını Kanunnamesi’nde açıklar. Bu karar sadece Fatih tarafından uygulanmakla kalmaz ve ondan sonraki pek çok padişah tarafından da geçerli kılınır.
Köfteli truva makarnası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á 1 paket parmak makarna (herhangi bir ufak makarna türü kullanabilirsiniz)
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 250 gr yağsız kıyma
á 1 yemek kaşığı galeta unu
(irmik de kullanabilirsiniz)
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 diş sarmısak
á 4 yemek kaşık sıvıyağ
á 2 adet orta boy domates
Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 12 dakika kadar haşlayın. (Makarnanın suyundan 1/2 su bardağı kadarını ayırın) Süzdüğünüz makarnayı aynı tencereye aktarıp ayırdığınız makarna suyunu ve zeytinyağını aktardıktan sonra karıştırın ve bir kenarda bekletin. Kıymayı derin bir kaba koyup üzerine tuz, karabiber, dövülmüş sarmısak ve galeta ununu ekleyin ve yoğurun. Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve 4 yemek kaşığı sıvıyağ koyduğunuz teflon tavada, tavayı sallayarak kızartın. İyice kızaran köftelerin üzerine rendelenmiş domates ilave edip köfteleri tavayı sallamaya devam ederek 5 dakika daha pişirin. Soslu köfteyi tahta bir kaşıkla karıştırıp haşlanmış makarnanın üzerine gezdirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Patlıcan tava
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
90 dakika
Malzeme listesi
á 500 gr kuzu kuş başı eti
á 8 adet orta boy patlıcan
á 20 diş sarmısak
á 8 adet orta boy domates
á 8 adet sivri biber
á 1 tatlı kaşığı biber salçası
á 5 yemek kaşığı sıvıyağ
á 1 çay kaşığı karabiber
á 3 çay kaşığı tuz
Patlıcanların uçlarını kesip alacalı formda (çizgili) soyun. Uzunlamasına dörde böldükten sonra her parçayı 2-3 santim uzunluğunda parçalar oluşturacak şekilde doğrayın. Acı suyunun çıkması için tuzlu suda 10 dakika bekletip süzün. Kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Sivri biberleri temizleyip doğrayın. Sarmısakları soyun. Etleri tencereye alın. Tuz, karabiber, biber salçası ve sıvıyağı ilave edip karıştırın. Etin üzerini kapatacak şekilde sırasıyla domates, patlıcan, biber ve sarmısakları kat kat dizin. Sıralamayı kalan domates ve patlıcanla tamamlayıp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 90 dakika kadar pişirin. Patlıcan tavasını geniş bir tepsiye ters çevirerek alın. Karıştırıp servise sunun.