PaylaÅŸ
İşte bu votka yazılarıyla ilgili gelen bir iletide çok eski bir aile dostumuza rastladım. Karadenizli Muharrem Bey de bize bir internet sitesi adresi vererek votka yazılarımıza katkıda bulunmak istemiş. Şimdi bu internet sitesinden yararlanarak "Vodkar" firmasıyla ilgili yazı yazmak istiyorum.
Adına bakınca sadece votka ithalatı yapan bir firma gibi görünse de işin aslı öyle değil. Firma, Tekel’in özelleştirilmesinden sonra, 2004 yılında kurulmuş ve votkanın haricinde tekila, viski, burbon ve çeşitli içki karışımları ithal etmeye başlamış ve h l da aynı titizlikle yapıyor işini.
Dediğimiz gibi, sadece votka ithal etmiyor firma. Sadece votka ithal etmediği gibi, votkanın da tek bir çeşidini ithal etmiyor. Konumuz votka olduğuna göre isterseniz şimdilik diğer içkileri bir tarafa bırakalım ve bakalım Vodkar’ın ithal ettiği votka çeşitleri hangileri.
Kristal Etalon, yapımında birinci sınıf buğday, etil alkol, kaynak suyu ile yumuşatılmış sodyum karbonat, glikoz ve gıda tuzu ile yapılıyor ve votkada sıradışı bir tat arayanlara hitap ediyor. Kristal Etalon’un şişesinin etiketinde Da Vinci’nin ünlü "İnsan Oranları" tablosu var ve bu gönderme boşu boşuna yapılmamış.
Da Vinci bu tablosuyla insan vücudunun mükemmel oranlarını ortaya koymuştu. İşte firmanın amacı da bu. Yani Kristal Etalon ile votkada hem mükemmelliği, hem de standardı yakalamak. Bu votkanın çeşitli uluslararası yarışmalarda yedi adet altın madalyayla ödüllendirildiği düşünülürse, hedefini ıskaladığı söylenemez.
Firmanın ithal ettiği bir başka votka çeşidi de Kryshtal Silver. Yumuşatılmış çakmaktaşı ile işlenmiş içme suyunun kullanıldığı teknolojiyle üretilen bu votka yüksek kaliteli ve parlaktır. Rusya’ya özgü buğdaydan ve kaynak sularından yararlanılarak ortaya çıkarılan Kryshtal Silver orjinal Rus votkası içmek isteyenlerin damağına layıktır.
Elbette ki firmanın ithal ettiği votka çeşidi ikiyle sınırlı değil. Kristal Limonnaya, Kristal Prezent, Rus Lux, özel bir votka olup kristal şişelerde satılan Kristal -100 de firma tarafından ithal edilip Türk votka severlere sunulan diğer çeşitler.
Biz burada istediğimiz kadar yazıp çizelim, tanıtmaya çalıştığımız votkalar hakkında karar verecek olanlar votkadan anlayanlar elbette.
Nevşehir’in pilavlı biryanı
Malzeme listesi
1 kg kemiksiz dana eti (iri parçalara ayrılmış olmalı)
5 yemek kaşığı sıvıyağ
3 adet orta boy kuru soÄŸan
2 çay kaşığı tuz, karabiber
8 su bardağı ılık su
2 su bardağı pilavlık pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
Pirinci derin bir kaba aktarıp üzerine bir tatlı kaşığı tuz ve 5 su bardağı kaynar suyu ilave ettikten sonra en az 1 saat kadar bekletin. Diğer taraftan, dana etini orta boy bir tencereye koyup üzerine incecik doğradığınız soğanları aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak etler suyunu bırakıp çekinceye kadar, 10-12 dakika kavurun.
Tuz ve karabiberi serpip 8 su bardağı ılık suyu da aktardıktan sonra ocağın altını kısarak etleri en az bir saat kadar piÅŸirin. Etleri suyuyla birlikte, fırına dayanıklı ve 35-40 santim çapında, kenarları yüksek bir fırın kabına aktarın. Â
Üzerine suyunu süzdüğünüz pirinci aktarıp tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Üzerini alüminyum folyoyla sıkıca kapatın. (Yemeğin üzerini kapatmak için fırın kabının kapağını da kullanabilirsiniz.) Yemeği yaklaşık 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Son olarak, tereyağını küçük bir tavada eritip hafifçe kahverengileşinceye kadar kızdırın. Kızgın yağı da etli pilavın üzerine gezdirip sıcak sıcak servis yapın.
Â
PaylaÅŸ