Paylaş
Anadolu, üzümün ilk yetiştiği topraklardan biri olarak üzüm üretiminde önemli rol oynar.
Ayrıca en önemli ihracat ürünlerimizden biri de kuru üzümdür. Türkiye’de üretilen kuru üzümün yaklaşık yüzde 90’ı ihraç edilir.
Üzüm meyve olarak toplandıktan sonra nasıl kuru hale gelir diye merak ettiniz mi hiç? Aslında cevap hepinizin tahmin edebileceği kadar basit.
Üzüm genellikle kadınlar tarafından toplanarak sepetlere koyulur. Salkım halinde, kuru, bol güneş alan alanlara yayılır ya da aynı şartlarda dikey olarak, yani asılarak kurutulur.
Üzümün kuruma süresi genellikle bir aydır ama bu süre bandırma yöntemi kullanılarak bir haftaya kadar indirilebilir.
Gelelim bandırma yöntemine...
Bandırma, üzümün mumsu tabakasının giderilmesini ve çatlayarak suyunu hızla kaybetmesini amaçlar.
Üzümün içine bandırıldığı sıvıysa su, potasyum klorat, zeytinyağı karışımıdır.
Bandırma dendiğine bakmayın, bu su bazen de üzümlerin üzerine püskürtülür.
ZEYTİNYAĞLI HAVUÇLU TAZE FASULYE
Taze fasulyeleri yıkayıp süzün. Uçlarını kesip kılçıklarını temizleyin. Soğanı soyup iri halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri de halka halka doğrayın. Havuçları rendeleyin.
Geniş bir tencereye önce soğan halkalarını, sonra domatesleri yerleştirin. Üzerine şekil vererek fasulyeleri dizin. Rendelediğiniz havuçları fasulyelerin üzerine serpiştirin.
Tuz, şeker ve zeytinyağını ilave edin. Sıcak suyu da tencerenin kenarından aktarıp üzerini porselen bir tabakla kapatın.
Tencerenin kapağını da kapatıp kısık ateşte, fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar, en az 50-60 dakika pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin.
Tencerenin kapağını açıp tabağı çıkarın. Yemeği servis tabağına ters çevirerek alın. Soğuyunca servise sunun.
Malzeme listesi
-1 kg taze yeşil fasulye
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 adet orta boy
kuru soğan
-1 adet uzun havuç
-2 adet orta
boy domates
-2 adet kesmeşeker
-2 su bardağı sıcak su
-2 çay kaşığı tuz
6 kişilik
Hazırlama
süresi
25 dakika
Pişirme
süresi
60 dakika
Paylaş