Paylaş
Kavalalı babaannesinden zeytinyağlı yemekleri ve ot kültürünü, anneannesinden de hamurişlerini öğrenen Handan Hanım’ın patlıcan beğendisi deyim yerindeyse “bir ömre bedel”. Zaten lokantanın adı da “Beğendik Abi”. Lokatadan çıkarken beğendinin közlenmiş patlıcan tadının hâlâ damağınızda olduğunu fark ediyorsunuz. Handan Hanım patlıcanı beyazlatmak için yumurta, nişasta ya da başka bir şeye ihtiyaç duymuyor. Onun mutfağı anneannesinin ve babaannesinin usulleriyle şekillenmiş. Onun sütlü kadayıf diye adlandırdığı kızarmış kadayıfla yapılan tavukgöğsü ve lor tatlısı ise uğruna kilometrelerce yol gidilebilecek nitelikte.
Özellikle mayıs ayı gibi, yani otun bol olduğu dönemde Beğendik Abi’ye gidip yemek yeme şansınız olursa, enginar dolması, rezene, zeytinyağlı içbakla, enginarlı pilav ve kabak çiçeği dolması gibi değişik yemeklerden de tatma şansını yakalayabilirsiniz. Çalkana ise fırında pişebilecek en lezzetli ve en sağlıklı yemek olarak lokantanın mönüsünde yer alıyor.
Beğendik Abi, “Ben sebze yemeyi pek sevmem” diyenler için de seçenekler sunuyor. Benim oradaki et yemeği favorilerim ise kuzu etli elbasan ve dana etli Urla güveci oldu. Oraya birlikte gittiğim, annem, babam, Gülçin, ağabeyim ve kızkardeşim arasında küçük bir anket yaptım. Anket sonuçlarına göre en beğenilen yemekler beğendi ve kabak çiçeği dolmasıydı. Benim birincimse, yeşil soğan ve dereotlu ekşili enginarlı pilavdı.
Pazılı tavuk sarması
· 6 adet tavuk göğüs eti
(Tavuk fileto da kullanabilirsiniz.)
· 6 adet büyük boy pazı yaprağı
(yırtık ya da sararmış olmamalı)
Sos için;
· 2 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 tepeleme çay kaşığı un
· 4 su bardağı ılık tavuk ya da et suyu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
İç harcı için;
· 1 adet orta boy kırmızı çarliston biber
(salçalık biber de denir)
· 150-200 gr rendelenmiş taze kaşar
YAPILIŞI: Tavuk göğüs etlerini döverek yarım santimden de ince hale getirin. Bu işlemi eti, temiz buzdolabı poşetinin arasına koyup et döveceği ya da çekiçle üzerine vurarak da yapabilirsiniz. İyice incelttiğiniz etlerin üzerine tuz ve karabiber serpip kenarda bekletin. Diğer taraftan, pazı yapraklarının saplarını kesip kaynayan tuzlu suda 1 dakika kadar bekletin ve sudan çıkardıktan sonra süzün. Saplarını ise incecik doğrayıp derin bir kaba aktarın. Kırmızı dolmalık biberi tavla zarı formunda küp küp dilimleyip doğranmış pazı yapraklarının üzerine ekleyin. Rendelenmiş kaşar peynirini de ilave edip karıştırın.
Zeytinyağını bir tencerede kızdırıp üzerine hemen unu ekledikten sonra, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, un sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Ilık haldeki tavuk ya da et suyunu da azar azar ilave edip sos kaynayıncaya kadar karıştırın. Sos kaynamaya başlayınca tuz, karabiber, kekik ve fesleğeni serpip ocaktan alın. Son olarak, yumuşamış pazı yapraklarını tezgaha serip üzerlerine dövülmüş tavuk etlerini yayın. Hazırladığınız kırmızı biberli peynirli harçtan üzerlerine ikişer yemek kaşığı kadar koyup sıkıca sararak rulo yapın. Ruloların pişerken açılmaması için iki ucundan kürdanla tutturun. Tavuk sarmalarını, tencerede beklemekte olan sosun içine yan yana sıralayın. Tencerenin kapağı kapalı vaziyette kısık ateşte, yaklaşık 30 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Ilık hale gelmesini bekleyip dilimleyerek servise sunun. Özellikle hafif yiyen, rejim yapan misafirleriniz için ideal olan çok şık bir ikramdır.
Paylaş