Ülkeler ve kahvaltıları

Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır kahvaltı.

Son yıllarda yaşam tempomuzun artmasının etkisiyle kahvaltı etme şeklimiz değişmeye başlasa da klasik bir Türk kahvaltısı zeytinle, peynir çeşitleriyle, yumurtayla, reçel ya da balla, tereyağıyla ve bazen sucuk ve pastırmayla yapılır.

Yemek kültürü nasıl ülkeden ülkeye değişiyorsa, kahvaltı anlayışı da değişir. Şimdi, bir kahvaltı sofrasından kalkıp diğerine oturarak, ülkelerin kahvaltı kültürlerine kısaca göz atalım.

İngiltere’de kahvaltı sofrasında jambon ya da sosisle pişirilmiş yumurta, kızarmış ekmek, reçel ya da marmelat vardır. İngilizler’in meşhur kremalı çayları da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.

Fransız mutfağında kahvaltı, Fransız mutfağındaki zengin çeşitliliğe nazaran çok daha sadedir. Fransızlar’ın kahvaltıdaki porsiyonları da küçüktür. İnce uzun Fransız ekmeği olan "baquette" ya da bir çeşit çörek olarak niteleyebileceğimiz "croissant" kahvaltı sofralarından eksik olmaz. Bu hamur işlerine tereyağı, peynir, reçel ve "cafe au lait", yani bol sütlü kahve yoldaşlık eder.

Rusya’da, havyar, lakerda ve balık ürünleri kahvaltı sofrasında tercih edilen yiyeceklerdir.

Füme, salam, balık ve zeytin gibi tüm İspanyollar’ın tercihi olan kahvaltılıklar mevcut olmakla birlikte, İspanya’da, coğrafi ve kültürel farklılıklar, kahvaltıda tüketilen yiyeceklere de damgasını vurmuştur. Zeytinli ya da domatesli ekmek ve sütlü kahve ise İspanyol kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleridir.

Hollanda’daki bir kahvaltı sofrasında, ince dilimlenmiş salam, peynir ve Ringa balığı bulmak mümkündür. Bu mönüye çay ya da kahve eşlik eder. İsveç’te kahvaltıda sosa yatırılmış olarak sunulan alabalık, somon ve çeşitli tatlı su balıklarının yanında, üzümlü ekmeğin üzerine sürülmüş yaban mersini reçeli de yenir.

İtalyanlar, kahvaltıda, üçgen şeklindeki ev yapımı ekmekleri ve cappuccinoyu ya da espressoyu tercih ederler.

Damak tadı ve yemek kültürü ülkeden ülkeye değişiyor. Ancak, hangi ülkede olursak olalım kendimizi günün ilk öğününden mahrum bırakmamamız gerekiyor.

olay ve ekonomik kabak dolması

Malzeme listesi

á 4-6 adet orta boy yeşil dolmalık kabak

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç

á 1 demet dereotu

á Yarım demet maydanoz

á 2 yemek kaşığı dolusu doğranmış taze nane

á Yarım adet (sap) taze yeşil soğan

á 2 diş sarmısak

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á Yarım adet limonun suyu

á 2 çorba kaşığı zeytinyağı

á 3 su bardağı sıcak su

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Kabakları kazıyıp yıkayın. Uzunlamasına ikiye bölüp çekirdeklerini çay kaşığıyla çıkararak kabakları oyun. Oyup kayık şekline getirdiğiniz kabakları geniş bir tencereye yan yana dizin. Taze soğanın yeşil kısmını incecik doğrayıp yarısını derin bir kaba aktarın (diğer yarısını ve beyaz kısmını salata için saklayın). İncecik kıydığınız dereotu ve maydanozu da soğanın üzerine ilave edin. Soyup ince ince doğradığınız sarmısakları ve incecik kıydığınız taze naneyi yeşilliklerin üzerine aktarın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ekledikten sonra tuz, tozşeker ve karabiberi serpin. Limon suyu ve zeytinyağını gezdirdikten sonra, dolma harcını kaşıkla iyice karıştırın. Oyduğunuz kabakların içini bu pirinçli sebzeli dolma harcı ile doldurun. 3 su bardağı sıcak suyu dolma tenceresinin kenarından yavaşça aktarın. Kapağını kapatıp kısık ateşte, pirinçler açılıp iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp sıcak ya da ılık halde servise sunun. İsterseniz sarmısaklı diyet yoğurtla servise sunabilirsiniz.

ındık ezmeli ılık tart

Malzeme listesi

á 125 gr. yumuşamış margarin

á 2 çorba kaşığı yoğurt

á 1 adet yumurta

á 1 Türk kahve fincanı süt

á 1 paket kabartma tozu

á 12 yemek kaşığı dolusu (tepeleme) un

Üzeri için;

á 1 su bardağı dolusu fındık ezmesi

á 1 su bardağı bütün fındık içi

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini derin bir kabın içine koyun. Üzerine yoğurt, süt ve yumurtayı ekleyin. Kabartma tozunu katıp, unu yavaş yavaş ilave ederek bir taraftan da yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığındaki hamuru buzdolabına koyarak 20 dakika kadar bekletin. Bu arada, 25-28 cm. çapındaki tart kalıbını ya da kelepçeli kalıbı yumuşak margarinle iyice yağlayın. Daha sonra buzdolabındaki hamuru çıkarıp, ceviz kadar parçasını koparıp ayırın. Bu parçaya yıldız şekli verip bir kenarda bekletin. Sonra da hamuru yağlanmış kalıba kenarlarını 2 cm. kadar yükselterek yayın. Öte yandan fırını 175 dereceye ayarlayıp 5 dakika önceden ısıtın. Tart hamurunu ısınan fırında 25 dakika pişirip çıkarın. Biraz ılınmasını bekleyip fındık ezmesini kaşıkla tartın ortasındaki boşluğa doldurun. Bütün fındıkları üzerine serpin ve yıldız şeklindeki hamuru da tartın tam ortasına oturtun. Tartı tekrar fırına verip 10 dakika daha pişirin ve çıkarın. Ilınınca dilimleyerek servise sunun. İsterseniz üzerinde bal, karamel, sos ve yanında dondurmayla ikram edin.
Yazarın Tüm Yazıları