Sofralarımızın olmazsa olmazıdır tuz ve karabiber. "Tatsız tuzsuz" deriz beğenmediğimiz yemekleri tanımlamak için.
Belki de bu yüzden, tuz, antikçağdan bu yana devlet tarafından denetlenen birkaç önemli gıda maddesinden biridir. Ortaçağda ise, derebeyleri, gerek kendi hakimiyetleri altındaki topraklarda üretilen, gerekse başka ülkelerde üretilip kendi topraklarından transit geçen tuzdan, miktarı ne olursa olsun, vergi alırlarmış. Venedikliler ise Po Nehri ağzından, Paura’ya taşıdıkları "chiopgra" tuzunun ticaretinden oldukça büyük kazançlar sağlamışlardır. Kazandıkları bu servetle de şehirlerini inanılmaz bir zenginliğe kavuşturmuşlardır. Peki, tuz sayesinde edinilen bu servetin nedeni onun yalnızca yemeklerin tadında oynadığı büyük rol müdür sizce? Yani besinleri saklamak için de tuza ihtiyaç duyulması tuzun ticari değerinin artmasında hiç rol oynamamış mıdır? Şöyle sıradan bir şarküteriye gidip gözlerinizi raflarda duran ürünlerde gezdirdiğinizde sorunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkar sanırım.
Kabaklı makarna böreği
Malzeme listesi
á 1/2 paket erişte makarna
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 1 adet orta boy yeşil kabak
á 1 demet dereotu
á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
Sos için;
á 4 adet yumurta
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
á 1 çay kaşığı kabartma tozu
á 2 yemek kaşığı dolusu un
á 2 su bardağı süt
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Böreğin sosunun hazırlanması için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar geniş bir kaseye kırıldıktan sonra tel çırpıcı ya da mikser yardımıyla 1-2 dakika kadar çırpılır. Üzerine, sıvıyağ, kabartma tozu ve un eklenerek çırpılmaya devam edilir. Süt de aktarılıp tuz ve karabiber serpilir. Çırpılmaya devam edilerek tüm malzemeler iyice karıştırılır. Diğer taraftan, makarna kaynayan bol tuzlu suda 8-10 dakika kadar haşlanıp süzülür. Soğan ve kabak soyulduktan sonra rendelenir. Dereotu incecik doğranır. Rendelenmiş kabak ve soğan, incecik doğranmış dereotu, süzülen ılık makarna derin bir kapta karıştırılır. Hazırlanan yumurtalı sos, bu sebzeli karışımın üzerine aktarılır. Son olarak, üzerine rendelenmiş peynir de ilave edilip tüm malzemeler iyice karıştırılır. Fırına dayanıklı olan kenarları yüksek orta boy bir fırın kabı 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır. Hazırlanan makarnalı karışım yağlanmış fırın kabına aktarılıp üzeri kaşığın tersiyle düzeltilir. Makarna böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, üzeri altın sarısı oluncaya kadar, 40-45 dakika pişirilip çıkarılır ve sıcak sıcak dilimlenerek servise sunulur.
Tavuklu bahar salatası
6 kişilik
Malzeme listesi
á 2 adet tavuk göğüs eti
(250-300 gr kuşbaşı tavuk eti de kullanılabilir.)
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 1 adet limonun suyu
á 1 demet dereotu
á 2 adet yeşil taze soğan
á varsa 5-6 yaprak kuzukulağı
(Isırganotu, ebegümeci ya da diğer yabani otlar da kullanılabilir.)
á 1 demet maydanoz
á 4-5 adet kornişon turşu
(2 adet orta boy salatalık turşusu da kullanılabilir.)
á 1 su bardağı konserve mısır
á 1 su bardağı dilimlenmiş siyah ya da yeşil zeytin
Sos için;
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 diş sarmısak
á varsa 1 yemek kaşığı soya sosu
á 1 çay kaşığı tatlı hardal
á 1 adet limonun suyu
á 1 çay kaşığı tuz
6 su bardağı sıcak su ve 1 adet limonun suyu geniş bir tencereye koyulup 1 çay kaşığı tuz atılır. Soyulup dörde bölünmüş soğan da eklenir. Tenceredeki su kaynamaya başlayınca tavuklar ilave edilip iyice yumuşayıncaya kadar haşlandıktan sonra ocaktan alınır. Tavuk eti süzülerek tencereden alınıp neredeyse tavla zarı büyüklüğünde didiklenerek kenarda bekletilir. Dereotu, yeşil soğan ve maydanoz ayıklanıp yıkandıktan ince ince doğranır. Varsa kuzukulağı, ebegümeci ya da ısırganotu da eklendikten sonra tavuk eti yeşilliklerle karıştırılır. Turşular tavla zarı formunda doğranarak malzemelere ilave edilir. Son olarak, konserve mısır aktarılıp malzemeler karıştırılır. Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; zeytinyağı ve dövülmüş sarmısaklar bir kaseye koyulur. Bir taraftan çatalla çırpılırken, bir taraftan da tuz, hardal ve limon suyu ilave edilerek pürüzsüz kıvamlı bir sos elde edilir. Varsa soya sosu da katıldıktan sonra hazırlanan sos tavuklu salatanın üzerine gezdirilip karıştırılır. İncecik doğranmış zeytinlerle süslenip servise sunulur.