40’lı, 50’li yıllarda yaşayıp da Ankara-İstanbul arasını trenle gidip gelen var mı aranızda? Biraz uzak geliyor değil mi, 2007’den bakınca orası.
Henüz hava yoluyla yolculuk yapmanın bu kadar yaygınlaşmadığı tarihlermiş onlar ve Ankara-İstanbul treni, dönemin en saygın seyahat aracıymış. Gidip gelinen yer Ankara olunca da yolcuların büyük kısmı devlet erkanından oluşuyormuş tabii ki. Kolalı bembeyaz çarşaflar, tıpkı Fransız askerlerine benzeyen pesonel ve en önemlisi birinci sınıf restoran ve yemek... Tahmin edeceğiniz üzere, bir yemekçi olarak, beni en çok ilgilendiren kısım restoran kısmı. O yılların en lüks restoranlarından biri olan Abdullah Efendi’de yediğiniz bütün yemekleri, Ankara-İstanbul arasında seyahat ederken yiyebiliyormuşsunuz. Birinci sınıf şarapları, şampanyaları, eğitimli, temiz görünmlü garsonları ve birbirinden enfes yemekleriyle bu tren meşhur Orient Express gibiymiş. Seçkin takım yetmişlerin başlarında her yere uçakla gidip gelmeye başlamış ve canım tren yollarının da pabucu dama atılmış böylece.
Ispanaklı krep böreği
10 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
Krep için;
á 4 adet yumurta
á 1 su bardağı süt
á 1/2 çay bardağı su
á 1 su bardağı un
á 1 çay kaşığı tuz
á 1 yemek kaşığı sıvıyağ
İç harcı için;
á 12-15 adet ıspanak yaprağı
á 1 adet orta boy kuru soğan
á 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
(taze kaşar ya da tost kaşarı)
á 2 adet orta boy domates
á 2 tatlı kaşığı margarin
á 1 yemek kaşığı domates salçası
Krebin hazırlanması için; yumurta, süt, su, tuz ve un derin bir kapta, mikserle 4-5 dakika çırpılıp oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletilir. Hamurdan 1 kahve fincanı kadar alınıp 1 çay kaşığı sıvıyağla yağlanan teflon tavaya aktarılır. Krepler önlü arkalı kızartılıp bir tabağa üst üste dizilir. Böylece 13-14 adet krep hazırlanmış olacak. Diğer taraftan, iç harcının hazırlanması için; yıkanmış ıspanak yaprakları incecik doğranır. Üzerine rendelenmiş soğan, zeytinyağı, tuz ve karabiber eklenip elle ovuşturulur.
Krepler mutfak tezgahına tek tek serilip uçlarına ıspanaklı harçtan ikişer yemek kaşığı kadar koyularak rulo yapılır. Rulolar yağlanmış fırın kabına yan yana dizilip üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilir. 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Domatesler rendelenip margarin ve domates salçasıyla beraber ufak bir tavada 7-8 dakika pişirildikten sonra ocaktan alınır. Son olarak, bu domatesli sos, fırından çıkarılan krep rulolarının üzerine gezdirilip ılık olarak servise sunulur.