Türk rakısı Sicilya’dan

Yurt dışından ilk kez gelen konuklara mutlaka yaptırılan bir şeydir; rakı içilen bir yere götürüp onları eğlendirmek...

Ve onlar mutlaka rakının tatlımsı tadını pek sever ve haddinden fazla içtikleri rakıyla sarhoş olurlar. Böylece ülkelerine gittiklerinde anlatacakları bir Türk rakısı hikayeleri vardır artık. Türk adıyla bu kadar özdeşleşmiş olan rakının kökeni ta dokuzuncu yüzyıla, Sicilya’ya kadar dayanıyor. Sicilyalılar, alkole ilk kez anason katarak "tutone" adlı içkiyi elde ettiler. İşin şaşırtıcı tarafıysa, Sicilyalıların üzümü damıtarak alkol yapmayı Müslümanlardan öğrenmiş olmalarıydı. Evet, M.S. dokuzuncu yüzyılda Müslümanlar Sicilya’yı fethettiler ve o tarihlerde üzümden alkol elde etmek, yani üzüm şırasını damıtmak için imbiği kullanmayı biliyorlardı. Ancak İslam dini içkiyi yasakladığı için alkolü içki olarak değil, lamba yakıtı ve yara temizleyici olarak kullanmayı tercih etmişlerdi. Yani, Arapların başka alanlarda kullandığı alkolün içine anason ekleyen ve onu içki olarak içenler Sicilyalılardır ve dolayısıyla bugün dünyada Türk rakısı diye anılan şey aslında Sicilyalıların içkisidir.

Kıymalı asarlik poğaçası

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı eritilmiş bitkisel margarin

1 çay bardağı yoğurt

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı sirke

(üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz)

1 paket kabartma tozu

7 çay bardağı un

2 yemek kaşığı çörekotu

İç harcı için;

250 gr yağsız dana kıyma

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 yemek kaşığı kuş üzümü

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kıyma ve dolmalık fıstığı bir tavaya koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sıvıyağı ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun. Ocaktan alıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra kuş üzümünü katarak karıştırın ve soğuması için bir kenarda bekletin. Sıvıyağ ve eritilmiş margarini derin bir yoğurma kabına koyup üzerine yoğurt ve yumurtayı ekleyin. Sirke ve kabartma tozunu katıp unu da yavaş yavaş ilave ettikten sonra ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında olan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında en az 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak hamur parçalarını çay tabağı büyüklüğünde açıp içlerine kıymalı iç harcından ikişer tatlı kaşığı koyduktan sonra D şeklinde kapatın. Hazırladığınız poğaçaları sıvıyağla yağladığınız ya da fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiştirin. Poğaçaları 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri iyice sararıncaya kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Zeytinli yumurta kanepesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

6-8 adet yumurta

İç harcı için;

Kibrit kutusu büyüklüğünde bir parça beyaz peynir

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı diyet mayonez

1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

1 demet dereotu

Birkaç yaprak taze nane

Dilimlenmiş yeşil zeytin

Yumurtaları katılaşıncaya kadar haşlayın. Soğuk suyla yıkayıp süzdükten sonra soyarak her birini ikiye bölün. Yumurtaların sarılarını çay kaşığı yardımıyla çıkarıp, derin bir kaseye koyun. Üzerine iyice ezdiğiniz beyaz peyniri ekleyin. Mayonezi katıp, tuz ve pul biberi serpiştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirip incecik kıyılmış dereotunu ilave edin. Malzemeleri iyice ezin. Hazırladığınız karışımı yumurta beyazlarının üzerindeki çukurlara dikkatlice yerleştirin. Zeytin dilimleri ve taze nane yapraklarıyla süsleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları