Türk mutfağı açılımı yapamadık

Türk mutfağı belki dünya mutfakları arasında popüler olmayabilir ya da çok tanınmayabilir ama yemek sayısının çokluğu, pişirme teknikleri, lezzet ve zenginlik bakımından dünya mutfakları arasında ilk sıralarda yer alabilecek bir mutfaktır.

Haberin Devamı

Dünyadaki hiçbir mutfakta bizim mutfağımızdaki kadar çorba ya da sebze yemeği yoktur.

Sevgili Arman Kırım’ın söylediği gibi; “Yoldan geçeni koyun, zeytinyağlı yoldan geçen olsun” deyip Türk mutfağının zeytinyağlılarını özetlemek, bence fazla araştırılmadan yapılmış bir genellemeden ibarettir.

Baklanın zeytinyağlısına un, limon suyu, şeker ve tuz koyarken, zeytinyağlı kerevize portakal suyu, bazen kuru kayısı ya da ayva dilimleri ekleriz. Yer elmasının zeytinyağlısını pirinçle pişirip bol kuru nane ilave ederiz. Zeytinyağlı pırasaya hiç soğan katmayız ve bol limon suyu ekleriz. Diyarbakır’ın belibağlısını yaparken kabağı kızartır, kıymasını da soğansız pişirerek doldururuz. Malatya’da kiraz, fasulye, ayva yaprağıyla bile dolma sararız. Karadeniz usulü pazı dolma yapar, adını ‘un dolması’ koyarız.

Eminim hiç kimse, dünyanın hiçbir yerinde hıyar, acur ya da pırasa dolması yememiştir. Özellikle Amerika’da balkabağının çorbası, keki, pastası yapılırken; biz balkabağından etli borani, yoğurtlu ve peynirli köfte ve hatta gözleme yaparız.

Belki de yukarıda anlatabildiğimden çok daha zengin olan Türk mutfağını dünyaya tanıtmak, anlatmak ve göstermek için ODTÜ’lü hocam Arman Kırım’ın, ODTÜ’lü Sahrap Soysal’ın ve daha nice mutfak gönüllüsünün el ele vermesi gerekir. Belki de böyle bir zenginliği tanıtamamak bizim ayıbımızdır.

Haberin Devamı

ÇİLEK KREMALI GÖNÜL PASTASI

Malzeme listesi

· 1 adet hazır sade kek
· 1 su bardağı meyve suyu
(herhangi bir meyve suyunu kullanabilirsiniz)
Kreması için;
· 3 su bardağı süt
· ½ çay bardağı un
· ½ çay bardağı tozşeker
· 1 paket toz kremşanti
· 1 su bardağı soğuk süt
· 3 su bardağı dolusu çilek

YAPILIŞI
İki katlı hazır keke bıçakla kalp şekli verin. Diğer taraftan, muhallebiyi hazırlamak için 3 su bardağı süt, un ve tozşekeri bir kapta karıştırın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın.

1 su bardağı soğuk süt ve kremşantiyi karıştırma kabında 3-4 dakika kadar çırpın. 2 su bardağı çileği robotta çekerek kremşantiye ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Ilık haldeki muhallebiyi de ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırptıktan sonra buzdolabında bekletin.

Kalp şeklindeki kekin iki parçasını da meyve suyuyla ıslatın. Bir parçasını servis tabağına yerleştirip üzerine hazırladığınız çilekli kremanın yarısından
azını sürün.

Kekin diğer parçasını da yerleştirip kalan kremayı da üzerine ve yanlarına sürün ve çilekle süsledikten sonra soğuk halde servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları