Türk yeme içme kültürünün vazgeçilmezidir komposto. Şekerli suyla iyice şişmiş olan yumuşacık kayısının o nefis lezzeti...
Osmanlılarda sofranın vazgeçilmezi olan, daha sonra ramazana has bir içecek haline gelen ve giderek bir aylık saltanatını da yitirmeye başlayan komposto ve hoşaf yalnızca bize has bir içecek değil aslında. Batılılar da içiyor bu içeceği. Ancak bakalım bizim içtiğimiz şekliyle mi? Bir kere Batılılar şekeri bizim kadar sevmiyor ve bunun sonucu olarak da kompostolarındaki şeker oranı genellikle bizimkinden yarım ölçü az. Meyve haricinde kullanılan malzemede ise genel olarak bir tutarlılık söz konusu. Batılıların çoğu bizim gibi şeker ve su kullanıyor, ama istisnalar da yok değil. Günümüzde çocuklar tarafından epey fazla tüketilen gazlı içeceklere ve çeşitli katkı maddeleriyle renklendirilen meyve sularına kıyasla çok daha sağlıklı bir içecek komposto, üstelik yaratıcılığınızı kullanıp değişik tatlar yaratmaya da çok açık. Siz de evinizde her zaman bir sürahi komposto bulundurun ki çocuklarınız artık kaybolmaya yüz tutmuş bu tadı tanıyıp sevsin.
Sarıkanat ızgara
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
1 kg sarıkanat (lüfer ya da çinekop da kullanabilirsiniz)
5 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Sosu için
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı
2 diş sarmısak
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
Yarım demet maydanoz
Sarıkanat, lüfer ya da çinekobu ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra süzgece koyarak iyice süzün. İyice süzdüğünüz balıkların her tarafına tuz ve karabiber serpin. Balıkları 30 dakika kadar kenarda beklettikten sonra üzerlerini sıvıyağla yağlayın. Kömür ateşini, elektrikli ızgarayı ya da fırın ızgarasını hazır edin. Fırın tepsisini ya da elektrikli ızgaranın tellerini alüminyum folyoyla kaplayın. Balıkları ızgaraya yan yana yerleştirin. Balığın büyüklüğüne bağlı olarak, iki yüzünü de en az 10-12 dakika kadar pişirin (balığın pişip pişmediğini anlamak için bıçakla kemiğine kadar kesin. Pişmiş balığın içi bembeyaz olur). Sosunu hazırlamak için, zeytinyağı ve dövülmüş sarmısağı bir kaseye koyun. Bir taraftan çatalla çırparken, bir taraftan da limon suyunu ekleyin. Yaklaşık 1-2 dakika çırptığınız sosa tuz ve pul biberi serpip incecik kıydığınız maydanozu da ilave ederek iyice karıştırın. Izgarada pişen balıkları servis tabağına alın. Sıcakken üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Soğan piyazı ya da yeşil salatayla birlikte servise sunun.
Cevizli rokalı salata
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Malzeme listesi
1 demet roka (250-300 gr)
2 adet yeşil taze soğan
5-6 adet kiraz domates
Kibrit kutusu büyüklüğünde 4 parça beyaz peynir
10-15 adet bütün ceviz içi
Sosu için
1 diş sarmısak
2 adet limonun suyu
2 çay kaşığı tuz
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı
Ayıkladığınız rokayı ve taze soğanları yıkayıp süzün. İncecik doğradığınız rokayı geniş bir salata tabağına yayın. Üzerine yine incecik dilimlediğiniz yeşil soğanları ilave edin. Kiraz domatesleri de ortadan ikiye bölüp salataya ekleyin. Üzerine rendelediğiniz beyaz peynir parçalarını serpiştirin. Ceviz içlerini ortadan ikiye bölüp iri parçalar haline getirdikten sonra salataya katın. Salatanın sosunu hazırlamak için, tuzla dövdüğünüz sarmısağı kaseye koyun. Üzerine limon suyunu ekleyip çatalla çırpmaya başlayın. Tuzu serpip zeytinyağını ilave ederken bir taraftan da çırpmaya devam edin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra salatayı servise sunun.