Türk kahvesi dükkanları

Bir kahve meraklısı olarak, hep özenirdim yabancı markaların kahveyi hem paketleyerek hem de pişirerek sattıkları dükkanlara. “Bizim de ulusal kahvemiz var ama bir türlü başaramadık şu dükkanlardan açmayı” diye söylenip dururdum.

Haberin Devamı

Osmanlı’dan kalma bir kahvehane kültürümüz olduğu doğru ama kahvehanelere genellikle erkekler gidiyor ve ülkemizi ziyaret eden turistlerin çoğunun gitmediği yerler kahvehaneler.
Oysa turistlerin Türk kahvesinin tadına bakabilecekleri, gerekirse yapılışını görebilecekleri mekanlara ihtiyaç vardı. Nihayet böyle mekanlar açılmaya başladı. Hatta sayıları gün geçtikçe artıyor.
Çarşıda, kentin merkezinde dolaşırken metrelerce öteden mis gibi bir kahve kokusu geliyor önce burnunuza. Kahvenin kavrulurken yaydığı kokuyla büyülenip kokuyu takip ediyorsunuz.
Orada, çarşının ortasına konumlanmış bir dükkan bekliyor sizi. Önünde birkaç masa ve sandalye. Tezgahta markanın paketlenmiş kahveleri üst üste sıralanmış. Oturup kahvenizi söylüyorsunuz.
Kahveniz gayet şık fincanlarda, yanında küçük bir bardak su ve küçük bir lokum ya da çikolatayla geliyor. Kahvenizi yudumlarken günün yorgunluğunu atıyorsunuz. Kalkarken de çok beğendiğiniz kahveden bir paket satın alıyorsunuz. Ne güzel değil mi?

Haberin Devamı

MUT USULÜ BATIRIK

Öncelikle iyice yıkanan kuru domatesler 30 dakika sıcak suda bekletilir, süzülür ve ince ince doğranır.
Bir tavaya konulan sıvıyağda ceviz içi veya kabukları soyulmuş şamfıstığı 2-3 dakika kadar kavrulur. Susam da eklenerek kavrulmaya devam edilir.
İnce doğranmış kuru domatesler ilave edilerek 4-5 dakika daha pişirme işlemine devam edilir ve altı söndürülür, karışım soğumaya bırakılır. Soğuyan karışım bir robotta çekilerek ince bulgur taneleri kadar küçültülür.
Öte yandan derin bir yoğurma kabına bulgur konulur. Üzerine sıcak su ilave edilerek 5 dakika ıslanması beklenir. İnce kıyılmış kuru soğanlarla beraber biber salçası, nar ekşisi ve tahin katılarak köfte gibi yoğrulur. Tuzu ve fesleğeni konularak lezzetlendirilir.
Son aşamada robotta çekilen karışım da ilave edilir, yoğurmaya devam edilir. Bu şekilde hazırlanan kısır, servis tabağına boşaltılabilir. Hatta taze domateslerin içine doldurulabilir.
Arzu edilirse içine 2 su bardağı soğuk su eklenerek, çorba kıvamında bir batırık da hazırlanabilir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 4 su bardağı köftelik bulgur (Düğürcük de deniyor.)
- 1 baş soğan
- 1 demet maydanoz
- 7-8 adet kuru domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı kuru fesleğen veya yarım demet taze fesleğen
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 yemek kaşığı tahin
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı ceviz içi veya şamfıstığı içi
- 3 yemek kaşığı susam
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları