Paylaş
SALEPLİ GÜLLAÇ
NE LAZIM? (8 kişilik)
* 6 güllaç yaprağı
* 1 lt süt + 1 su bardağı soğuk süt
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 yemek kaşığı toz salep
* 1 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)
* Nar taneleri
* Antep fıstığı
NASIL YAPARIM?
* Sütün tamamını tencereye koyup salebi ekleyin, orta ateşte kaynamaya bırakın.
* Süt kaynayınca ocaktan alın, şekeri ekleyip karıştırarak eritin. Sonra sütü geniş bir kaba aktarıp hafifçe ılınmasını bekleyin.
* Her bir güllaç yaprağını 4’er parçaya bölün. Süte daldırıp 5’e kadar sayın ve hemen çıkarın. Bu şekilde bütün güllaç yapraklarını sütün içinde hafifçe ıslatıp çıkarın.
* 25-30 santim genişliğinde, kenarları yüksek bir servis tabağını önünüze alın. Islattığınız güllaç yapraklarının yarısını bu tabağa üst üste yerleştirin. Cevizleri serpin. Kalan yaprakları yine üst üste yerleştirip kapta kalan sütü gezdirin. 30 dakika dinlendirin.
* Dolaba kaldırıp soğutun. Servis sırasında kaptaki sütten üzerine gezdirin. Antep fıstığı ve nar taneleriyle süsleyip servis edin.
ÜZÜMLÜ KURU KAYISI ŞERBETİ
NE LAZIM? (6 kişilik)
* 250 gr kuru kayısı
* 100 gr çekirdeksiz kuru üzüm (sultani)
* 1,5 su bardağı toz şeker
* 6 su bardağı soğuk su
* 7-8 yaprak taze nane (tercihe bağlı)
NASIL YAPARIM?
* Kuru kayısı ve kuru üzümleri iyice yıkayın.
* Kuru meyveleri tencereye koyup üzerine 5 su bardağı soğuk su ekleyin.
* Tencerenin kapağını kapatıp 4-5 saat veya bir gece buzdolabında bekletin. Böylece kayısı ve üzümler iyice yumuşayıp şişecektir.
* Yumuşayan meyvelerin üzerine 1,5 su bardağı şekeri aktarıp orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.
* Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını iyice kısın.
* Meyveleri kısık ateşte yaklaşık 30 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğumasını bekleyin.
* Şerbet soğuyunca süzgeçten geçirerek bardaklara aktarın. Dilerseniz bardaklara meyvelerden de 1’er kaşık koyup taze naneyle süsleyerek servis edin.
Paylaş