Künefe deyince aklımıza Antakya geldiğini bu köşede daha önce de yazmıştık. Hatta Antakya’da bir künefeciler çarşısı olduğunu da yine bu köşede anlatmıştık.
Künefesiyle, daha doğrusu tatlılarıyla meşhur olan bir başka kent daha var. Suriye’nin Şam’ı. Şam’da da tıpkı Antakya gibi özel künefe dükkanları var ve künefe tatlıcılarda değil, bu özel dükkanlarda satılıyor. Şam’da tatlının küçüğü makbul olduğu için künefe de bu küçüklükten nasibini incelik olarak almış durumda. Şamlılar tül gibi kadayıfın içine peynir koyup üzerine şamfıstığı serpiştiriyorlar. Bir de sütlü künefeleri var ki, tadılmaya değer. Kadayıf yine incecik hazırlanıyor ama içine peynir konmuyor. Üzerine özel olarak yapılmış süt kreması sürülen künefe yine şamfıstığıyla süslenerek ikram ediliyor.
Tatlılar Şam mutfağında çok özel bir yere sahip ve dediğimiz gibi tatlının küçüğü makbul. Baklava, bülbül yuvası, burma kadayıf ve fıstıklı bohçadan yapılmış piramidler tatlıcı dükkanlarının vitrinlerini süsler. Ama Suriye tatlılarının çok şerbetli ve ağır olduğuna dair söylentinin aksine, şerbetli tatlılar "kuru" denebilecek kadar az şerbetlidir. Şerbetleri portakal çiçeği kokuludur ve bu özellik Şam tatlılarına damgasını vurmuş gibidir.
Dedik ya, tatlılar Şam mutfağının en önemli parçalarından biridir diye. Şam’ın tatlılarını anlatmak için öyle şerbetli tatlılardan söz etmek yeterli değildir. Aktarların vitrinlerini süsleyen çeşit çeşit şekerlemeler de çok cezbedicidir. Ancak her yerde olduğu gibi Şam’da da bu şekerlerin sahteleri yapılmıştır. Ama bunları meşhur Şam şekerinden ayırmak hiç de zor değildir. Sokaklarda satılan sahte Şam şekeri plastiğimsi görüntüsüyle hemen ayırdedilir.
Bütün bu saydığımız kategoriler harici olan mamul ve kerebiç de Şam’ın en sevilen tatlılarından. İçine hurma ezmesi, fıstıklı ya da cevizli harç konulan bu kurabiyeler de çeşitli formlarda ve büyüklüklerde yapılarak tatlıcı vitrinlerinde kendini gösteriyor. Anlaşılacağı üzere, Şam mutfağı denince akla ilk gelenlerden biri de tatlılar oluyor ve Şam tatlıları anlatmakla bitmiyor. Tatlıcı vitrinlerindeki küçücük tatlı piramitleri gidip yerinde tadılmayı bekliyor. Yolunuz tarihsel zenginliğiyle insanı büyüleyen Şam’a düşerse mutlaka birkaç çeşit tatlı yiyin.
Sosisli kazan böreği
Malzeme listesi
2 adet hazır yufka
İçi için;
1 adet küçük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 adet soyulmuş sosis
(Parmak büyüklüğünde)
2 adet orta boy haşlanmış patates
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 kase su
Kızartmak için;
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
Hazır yufkaları, mutfak tezgahının üzerine üst üste yayın. Keskin bir bıçağın ucuyla yufkaları ikiye bölüp 4 parça yufka elde edin. Sonra da her parçayı üçgen şeklinde ikiye bölün. Böylece bir yufkadan 12 adet üçgen parça elde etmiş olacaksınız. Elde ettiğiniz toplam 24 parça yufkayı üst üste koyup bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, böreğin iç harcını hazırlamak için; zeytinyağını orta boy bir tavaya aktarıp üzerine incecik doğradığınız soğanları ekledikten sonra orta ısılı ateşte 1-2 dakika karıştırarak kavurun.
Sosisleri ve haşlanmış patatesleri çok ufak küpler halinde doğrayıp soğanların üzerine ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak malzemeleri 3-4 dakika daha kavurun. Üzerine yumurtaları kırıp tekrar karıştırdıktan sonra tuz ve karabiberi serpin ve 1 dakika sonra tavayı ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yufka parçalarının üzerine fırçayla su sürün (suyu elinizle de sürebilirsiniz). Yufkaların uzun kenarlarına soğuk haldeki harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyun. Kenarlarını içe kıvırarak tıpkı sigara böreği sarar gibi sıkıca sarın. Ayçiçek yağını geniş bir tavaya koyup kızdırdıktan sonra hazırladığınız minik ve tombul sigara böreklerini kızgın yağda çevirerek 2-3 dakika kızartın. Börekleri üzerine kağıt peçete serdiğiniz tabağa alın. Biraz bekledikten sonra servis yapın.
Elmalı nihavend kek
Malzeme listesi
2 adet orta boy tatlı elma
(Sarı golden elma kullanmanızı öneririm.)
1 tatlı kaşığı tarçın
Hamuru için;
5 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
2 su bardağı tozşeker
125 gr eritilmiş, ılıtılmış margarin
1 paket vanilya
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp tozşekeri ekleyin ve mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın. Eritip ılıttığınız margarin ve vanilyayı ilave edip 1-2 dakika daha çırpın. Un ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırın. Bir tel süzgeç yardımıyla eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Tahta bir kaşıkla ya da plastik spatulayla iyice karıştırıp koyu boza kıvamında, akıcı bir kek hamur elde edin. Diğer taraftan, elmaları soyup çekirdeklerini çıkarın. Tavla zarı formunda küp küp doğrayıp üzerine tarçını serpiştirerek karıştırın. Hazırladığınız tarçınlı elmalı karışımı, hamurun içine aktarıp tahta bir kaşık ya da plastik spatulayla iyice karıştırın. Şekilli kek kalıbını (25-30 santim çapında yuvarlak kek kalıbı da kullanabilirsiniz) sıvıyağ ya da yumuşak margarinle iyice yağlayın. Elmalı hamuru yağlanmış kalıba aktarın. Keki, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar, 40-45 dakika pişirdikten sonra çıkarın ve soğuduktan sonra üzerini krema ve şekerlemeyle süsleyip servise sunun.