PaylaÅŸ
NOHUTLU KIYMALIÂ Â AVUNYA MANTISI
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 2 adet hazır yufkaÂ
* 3 su bardağı haÅŸlanmış nohutÂ
* 2 adet orta boy kuru soÄŸanÂ
* 250 gr orta yağlı dana kıyma
* 2 adet yeÅŸil sivri biberÂ
* 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı Â
* 100 gr tereyağı
* 2 tatlı kaşığı domates salçasıÂ
* 2 tatlı kaşığı biber salçasıÂ
* 6 su bardağı sıcak su
* 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, kırmızı toz biberÂ
* 2 çay kaşığı kırmızı pul biberÂ
* 1 kâse sarımsaklı yoğurt
NASIL YAPARIM?
* Zeytinyağı ve tereyağını tencerede, orta ateşte eritin. Kıymayı ekleyin. 5-6 dakika sürekli karıştırarak kavurun.
* Üzerine çok ince doğranmış soğanları ve incecik halka doğranmış yeşil biberleri ilave edip karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun.
* Salçaları ve haşlanmış nohutları ekleyip karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin.
* Sıcak su, tuz ve tüm baharatı serpiştirerek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 15-20 dakika sonra ocaktan alın.
* İlk yufkayı tezgâha serin ve ucundan başlayarak sıkıca sarıp rulo haline getirin. Keskin bıçakla ince ince kesin. İnce uzun hamur şeritleri elde edeceksiniz.
* İkinci yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.
* Fırın tepsisini 1-2 yemek kaşığı zeytinyağıyla yağlayın. Hamur şeritlerini tepsiye karıştırarak yayın.
* Fırını 190 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayıp 5 dakika ısıtın.
* Hamur şeritlerini sıcak fırında, hafif kahverengi oluncaya kadar, en az 30 dakika pişirin.
* Çıkarın ve elinizle parçalayarak geniş bir servis tabağına aktarın.
* Üzerine sıcak kıymalı nohudu dökün.
* En üste sarımsaklı yoğurdu gezdirin. İsterseniz pul biberli, tereyağlı sosla süsleyerek servis edin.
MAFÄ°Åž TATLISI
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
Hamur için;
* 1 adet yumurtaÂ
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 su bardağı sütÂ
* 1 yemek kaşığı sirke
* 1 paket (5 gr) karbonat
* 3-3.5 su bardağı un
* Yeterince sıvı yağ
Hamuru açmak için;
* 1 su bardağı nişasta
* ½ su bardağı un
Şerbet için;
* 3 su bardağı şeker
* 2.5 su bardağı su
* 1 dilim limon
NASIL YAPARIM?
* Şerbet için şeker, su ve limonu ufak bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın, soğutun.
* Derin bir tavaya sıvı yağı koyun. Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Üzerini örtüp
30 dakika dinlendirin.
* Hamuru 5 eşit parçaya bölün.
* Mutfak tezgâhına nişastalı undan 2 kaşık serpin. Birinci bezeyi açabileceğiniz kadar ince açın. Karşılıklı iki kenardan ortaya doğru pililer yaparak ortada birleştirin.
* 4 parmak aralıklarla hamuru sıkın ve sıkılan yerden keserek uçlarını bastırın.
* Sıvı yağı kızdırın ve hamurları kızartın. Kevgirle kızaran hamuru alıp soğuk şerbete atın. 5 dakika bekletip çıkarın.
 * Dilerseniz fıstık serperek ikram edin.
Â
PaylaÅŸ