Tarihi kadar güçlü lezzetler

Kahramanlıklarla dolu tarihiyle akıllara geliyor ama Çanakkale’nin yemek kültürü de bir o kadar önemli. Kente özgü nohutlu ve kıymalı mantıyı ve şerbetli mafiş tatlısını denediniz mi?

Haberin Devamı

NOHUTLU KIYMALI  AVUNYA MANTISI
Tarihi kadar güçlü lezzetler
(4 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

* 2 adet hazır yufka 

* 3 su bardağı haşlanmış nohut 

* 2 adet orta boy kuru soğan 

* 250 gr orta yağlı dana kıyma

* 2 adet yeşil sivri biber 

* 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı  

* 100 gr tereyağı

* 2 tatlı kaşığı domates salçası 

* 2 tatlı kaşığı biber salçası 

* 6 su bardağı sıcak su

* 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, kırmızı toz biber 

* 2 çay kaşığı kırmızı pul biber 

* 1 kâse sarımsaklı yoğurt

NASIL YAPARIM?

* Zeytinyağı ve tereyağını tencerede, orta ateşte eritin. Kıymayı ekleyin. 5-6 dakika sürekli karıştırarak kavurun.

* Üzerine çok ince doğranmış soğanları ve incecik halka doğranmış yeşil biberleri ilave edip karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun.

Haberin Devamı

* Salçaları ve haşlanmış nohutları ekleyip karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin.

* Sıcak su, tuz ve tüm baharatı serpiştirerek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 15-20 dakika sonra ocaktan alın.

* İlk yufkayı tezgâha serin ve ucundan başlayarak sıkıca sarıp rulo haline getirin. Keskin bıçakla ince ince kesin. İnce uzun hamur şeritleri elde edeceksiniz.

* İkinci yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.

* Fırın tepsisini 1-2 yemek kaşığı zeytinyağıyla yağlayın. Hamur şeritlerini tepsiye karıştırarak yayın.

* Fırını 190 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayıp 5 dakika ısıtın.

* Hamur şeritlerini sıcak fırında, hafif kahverengi oluncaya kadar, en az 30 dakika pişirin.

* Çıkarın ve elinizle parçalayarak geniş bir servis tabağına aktarın.

* Üzerine sıcak kıymalı nohudu dökün.

* En üste sarımsaklı yoğurdu gezdirin. İsterseniz pul biberli, tereyağlı sosla süsleyerek servis edin.

MAFÄ°Åž TATLISI
Tarihi kadar güçlü lezzetler
(4 kiÅŸilik)

NE LAZIM?

Hamur için;

* 1 adet yumurta 

* 2 yemek kaşığı yoğurt

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 su bardağı sütÂ

* 1 yemek kaşığı sirke

* 1 paket (5 gr) karbonat

* 3-3.5 su bardağı un

* Yeterince sıvı yağ

Haberin Devamı

Hamuru açmak için;

* 1 su bardağı nişasta

* ½ su bardağı un

Şerbet için;

* 3 su bardağı şeker

* 2.5 su bardağı su

* 1 dilim limon

NASIL YAPARIM?

* Şerbet için şeker, su ve limonu ufak bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın, soğutun.

* Derin bir tavaya sıvı yağı koyun. Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Üzerini örtüp
30 dakika dinlendirin.

* Hamuru 5 eşit parçaya bölün.

* Mutfak tezgâhına nişastalı undan 2 kaşık serpin. Birinci bezeyi açabileceğiniz kadar ince açın. Karşılıklı iki kenardan ortaya doğru pililer yaparak ortada birleştirin.

* 4 parmak aralıklarla hamuru sıkın ve sıkılan yerden keserek uçlarını bastırın.

Haberin Devamı

* Sıvı yağı kızdırın ve hamurları kızartın. Kevgirle kızaran hamuru alıp soğuk şerbete atın. 5 dakika bekletip çıkarın.

 * Dilerseniz fıstık serperek ikram edin.

 

Yazarın Tüm Yazıları