Suya dikkat

Yaşamın kaynağı ve canlıların yaşayabilmesinin de bir numaralı şartıdır su.

İnsan yemek yemeden uzun süre yaşayabiliyor ancak vücudumuzun susuzluğa tahammülü yok. Pek çok baş ağrısının başlıca nedeni dehidrasyon, yani vücudun aşırı şekilde susuz kalması. Bir günde kaybettiğimiz su miktarı ortalama 8-10 litre. Kafein barındıran içecekler ya da alkol, sıvı olmalarına rağmen vücudun idrar üretmesine neden olduğu için, tersine su kaybına yol açıyor. Bu yüzden su ihtiyacınızı karşılamak için kahve ya da çay içmek yerine maden suyunu veya taze meyve sularını tercih edebilirsiniz.
Bu arada son dönemde halk arasında şişe sularının daha sağlıklı olduğu yönünde bir kanı oluştuysa da aslında büyük şehir suyu sistemlerinden gelen su hükümet tarafından sürekli denetlenmekte. Yani aslında büyük şehirde musluk sularını içmek, şişe sularını içmek kadar güvenli, ah bir de o klor kokusu olmasa. Yemek yaparken de musluk suyunu kullanmak, yine klor sebebiyle, yemeğin tadını olumsuz etkileyebiliyor. Bazen bu koku, haşlanan makarnaya bile geçebiliyor.
Musluk suyu kullanarak yemek hazırlarken dikkat etmemiz gereken bir konu da kurşun alaşımlı ya da kurşun lehimli borularla taşınan sular. Yemeğin uzun süre pişmesiyle suda bulunabilecek kurşunun daha da yoğunlaşıp tehlikeli bir hal alması, düşük de olsa ihtimal dahilinde, bilginiz olsun.

Patates kroket
6 kişilik
Hazırlama süresi 35 dakika
Pişme süresi 25 dakika
MALZEME LİSTESİ
· 6 adet orta boy patates
· 2 yemek kaşığı galeta unu
· 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
· 3 adet yumurtanın sarısı
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 yemek kaşığı kuru fesleğen
Kızartmak için;
· 1 su bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI: Patatesleri kabuklarıyla beraber iyice yıkayın. Üzerine tam çıkacak kadar suyla haşlayıp soyun. Sıcakken ezerek püre haline getirin. Üzerine tuz, karabiber ve kuru fesleğini ekleyip yoğurmaya başlayın. Yumurta sarılarını, galeta ununu ve rendelenmiş taze kaşarı da ilave edip malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurun.
Hazırladığınız patates hamurundan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Bu işlem sırasında gerekirse elinizi sıvıyağa batırabilirsiniz. Yuvarlak köfteleri avuçlarınız arasında yassı hale getirio baş parmak kalınlığında ve 3-4 santim boyunda hazırlayın. Diğer taraftan, sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp hazırladığınız köfteleri kızgın yağda çevire çevire kızartın. Nar gibi kızaran köfteleri ılık olarak servise sunun.
Not: Çocukların çok sevdiği bu kroketleri tavuk ya da köfte yanında ikram edebilirsiniz.

Helvaların helvası
8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
· 250 gr badem içi
· 250 gr tereyağı
· 1 su bardağı un
· 1 su bardağı buğday nişastası
· 1 su bardağı pirinç unu
· 2 su bardağı süt
· 1,5 su bardağı süzme bal
· 150-200 gr taze kaymak
· 2 yemek kaşığı gülsuyu
· 2 yemek kaşığı kayısı ya da portakal suyu

YAPILIŞI: Bademleri sıcak suda 30 dakika kadar bekletin. Yumuşayan bademlerin kabuklarını soyup kenarda bekletin. Tereyağını orta boy bir tencerede orta ısılı ateşte kızdırın. Üzerine unu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak sararıncaya kadar kavurun. Üzerine buğday nişastası ve pirinç ununu ilave edip tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederek 12-15 dakika kadar daha kavurun. Diğer taraftan, süt ve balı küçük bir tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla karıştırarak, bal iyice eriyinceye kadar ısıtın. Ballı sıcak sütü kavrulmakta olan unlu karışıma yavaş yavaş ilave edin. Sürekli karıştırmaya devam ederek 5 dakika daha pişirerek sütü malzemeye yedirin.
Helva sütü iyice çekince tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını iyice kısarak 10 dakika kadar dinlendirin. Ocaktan alıp karıştırın. Sıcakken kaymağı parçalayarak ilave edip servis tabağına alın. Bademleri üzerine serpiştirip gül suyu, kayısı ya da portakal suyunu da gezdirin. Ilık hale gelmesini bekleyip servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları