Bizim Osmanlı İmparatorluğu gibi köklü, geçmişi çok eski tarihlere uzanan ve yaşadığı dönemde var olan hemen her kültürü bir süre bünyesinde barındırmış bir zenginliğin mirasçısı olmamızı tarif edilmez bir fırsat olarak görüyorum.
Resimden müziğe, mimariden mutfağa pek çok alanda sonsuz denebilecek kadar bilgi ve deneyim saklı bu topraklarda, kanımızda. Bugün size yufkadan bahsedeceğim. Evet, bildiğimiz yufkadan. Bizim bildiğimiz yufka ise dünyada "strudel" olarak tanınıyor. Neden biliyor musunuz? Zamanında Avrupa’daki krallar, padişahlar Viyana’da toplanırlarmış ve bütün ülkelerin aşçıları bu vesileyle bir araya gelirmiş. Avusturyalılar da Osmanlı mutfağının bu sabır ve ustalık isteyen eşsiz ürününü en ince detayına kadar öğrenip arşivlemişler, Avusturya strudel tatlısını da bu yolla dünyaya tanıtmışlar. Sadece o mu; meşhur kruasan çöreği Osmanlı bayrağındaki hilalden, kugelhop mayalı keki de kavuktan esinlenilerek yapılmış. Zengin olduğu ölçüde ilham verici de olan tarihimizden bize yadigár olan yufkayı kendi elimizle açmayı öğrensek; kendi açtığımız yufkalarla baklavalar, börekler pişirsek, tarihimize en azından kendi mutfağımızda sahip çıksak harika olmaz mı?
Kuru domatesli makarna arabiyata
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á 1 paket penne makarna (boru, kalem makarna da kullanabilirsiniz)
á 3 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 tatlı kaşığı bitkisel margarin
á 6 diş sarmısak
á 15-18 dilim kurutulmuş domates (konserve kurutulmuş domates de kullanabilirsiniz)
á 10 yemek kaşığı domates püresi (1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası)
á 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 tatlı kaşığı toz fesleğen
á 2 su bardağı makarna suyu (haşlanmış makarna suyu)
á 4-5 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
Bu yemeği yaparken konserve kuru domates kullanabileceğiniz gibi, aktarlarlarda ya da marketlerde satılan kuru domatesten de kullanabilirsiniz. Eğer kuru domatesi konserve kullanmayacaksanız, en az 1 saat ılık suda bekletip yumuşamasını sağlamalısınız. Sonra da kuru domatesleri küp küp doğrayabilir ya da kibrit çöpü formunda dilimleyebilirsiniz. Sosu hazırlamak için, sarmısakları soyup 1 çay kaşığı tuz ilavesiyle dövün. Zeytinyağı ve margarini orta boy bir tavada kızdırın. Dövülmüş sarmısakları ve doğradığınız kuru domatesleri ekleyip 5 dakika kadar kavurun. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırmaya devam ederken domates püresini ya da salçayı ilave edin. Kırmızı biber, tuz ve karabiberi de serpiştirip kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp üzerine toz fesleğeni ekleyerek karıştırdıktan sonra kenarda bekletin. Diğer taraftan, makarnayı kaynayan tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Makarnanın suyundan 2 su bardağı kadarını ayırıp sosun içine ilave ettikten sonra karıştırın. Haşlanmış makarnayı hazırladığınız sosla karıştırıp üzerine rendelenmiş peyniri serpiştirin. Tekrar karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.
Sosisli avokado salatası
2 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
5 dakika
Malzeme listesi
á1 adet olgunlaşmış avokado
á 1 adet soyulmuş sosis
á 3 yemek kaşığı konserve mısır
á 1 adet orta boy salatalık turşusu
Sos için
á2 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 yemek kaşığı limon suyu
á 1 çay kaşığı tuz, kuru fesleğen
Soyulmuş sosisi tavla zarı formunda doğradıktan sonra 1 su bardağı kaynar suda 5 dakika kadar haşlayıp süzün. Tavla zarı formunda dilimlediğiniz salatalık turşusunu bir kaseye koyup üzerine konserve mısırı aktarın. Soğumuş haldeki sosisleri de ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için zeytinyağı ve limon suyunu küçük bir kasede çatalla çırpın. Tuz ve fesleğeni serpip tekrar çırpın. Bu sosu sosisli karışımın üzerine aktarın. Tekrar karıştırıp bir kenarda bekletin. Olgunlaşmış avokadoyu tam ortasından uzunlamasına kesip açın. Ortasındaki kalın çekirdeği bir çay kaşığı yardımıyla çıkarıp atın. Kabuklarını tıpkı elma soyar gibi incecik soyun. Avokadonun iki parçasını da çukur kısımları yukarıya bakacak şekilde servis tabağına yerleştirin. Hazırladığınız sosisli karışımı avokadoların ortasındaki boşluklara tepeleme doldurun. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.