Paylaş
Sonbaharın bizde yaptığı tek etki hüzün vermesi değil. Bağışıklık sistemimiz de serinleyen havayla birlikte zayıflıyor ve vücudumuz hastalıklara daha açık hale geliyor. Peki ne yapmalı?
Öncelikle her mevsimde olduğu gibi sonbaharda da doğru beslenmek gerekli.
Antioksidanlar vücuttaki bazı enzimleri çoğaltarak bağışıklık sistemimiz üzerinde pozitif etki yapan maddelerdir. A, C ve E vitaminleri, çinko ve magnezyum gibi mineraller, Omega-3 yağ asidi antioksidan etkiye sahip olduğundan, sonbaharda vücuda daha çok alınması gereken bileşenlerdir.
Sonbahar hüznü denen şey de vücudumuzu ve sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen başka bir etmendir. Sonbahar hüznü için de uzmanların önerisi magnezyum ve potasyumca zengin muz, C vitamini deposu olan portakal ve sıkılmış portakal suyu, Omega-3 deposu ceviz.
Ayrıca sinir sistemimizi güçlendiren B vitamininin de sonbaharda bolca alınması gerekiyor. Ancak bu söyledi-ğimden vitaminlerin öyle ezbere alınabileceği sonucu çıkarılmasın. Vitamin ve mineralleri almanın en iyi yolu, besinler. Mecbur kalındığındaysa mutlaka doktor tavsiyesiyle almak gerekiyor.
ŞEBİT MANTISI
Malzeme listesi
Hamuru için;
· 2 su bardağı un
· 2 çay kaşığı tuz
· 11 gr toz instant maya
· 1 su bardağı su
Hamuru açmak için;
· 1 Türk kahve fincanı sıvıyağ
ıç harcı için;
· 250 gr orta yağlı kıyma
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için;
· 2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
· 4 çorba kaşığı zeytinyağı
· 4 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı
Derin bir kabın içine unu koyun. Tuzu serpiştirip elinizle iyice karıştırın. Büyük marketlerde, kabartma tozu gibi ufak paketlerde satılan toz halindeki “instant” mayadan kullanacağız. Bu maya hem kullanımı çok pratik olan, hem de hamura hızla kıvam kazandıran bir mayadır. Unun üzerine toz mayayı ekleyip elinizle tekrar karıştırın. Son olarak, suyu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın.
Sıkıca yoğurduğunuz hamur önce elinize yapışan ve yumuşak bir hamur olacaktır. Hamuru toplayın ve üzerine hafif nemli bir mutfak peçetesi örterek oda sıcaklığında en az 40 dakika bekletin. ıyice kabaran ve kıvama gelen hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Bu arada hamur elinize yapışmasın diye çukur bir tabağa sıvıyağ koyun. Elinizi sık sık sıvıyağa batırıp hamuru iki elinizle pasta tabağı büyüklüğünde yuvarlak şekilde açın. ısterseniz bu işlemi az unlu tezgahta merdane ile de yapabilirsiniz.
Orta boy bir teflon tavayı orta ısılı ateşte kızdırın. Tavaya hiç yağ koymadan hazırladığınız hamurları önlü arkalı kızartın ve geniş bir tabakta üst üste biriktirin.
Öte yandan iç harcı için, kıymayı yemeklik çok ince doğranmış soğanlarla beraber bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 10 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Bu kıymalı içi krep gibi hazırladığınız kızarmış hamurların arasına paylaştırın. En üste sarımsaklı yoğurdu gezdirin. Zeytinyağında hafifçe pişirdiğiniz kırmızı pul biberi gezdirip servise sunun.
ADANA GAR ÇORBASI
Malzeme listesi
· 8 su bardağı et suyu
· Yarım bardak haşlanmış nohut
· 1 yemek kaşığı domates salçası
· 1 yemek kaşığı margarin
Köfte harcı için;
· 250 gr köftelik kıyma
· 1 çay kaşığı karabiber
· 1 adet domates
· 1 çay kaşığı tuz
Sos için;
· 2 yemek kaşığı sirke
· 2 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı
Kıymanın üzerine tuz, karabiber ilave edilir ve iyice yoğrulur. Hamurdan fındık büyüklüğünde yuvarlak parçalar yapılır ve kenarda bekletilir. Soyulmuş domatesler küp halinde doğranır ve çorba tenceresinde margarin ve domates salçası ile birlikte karıştırılır.
Üzerine tuz, karabiber ve 8 bardak et suyu (veya 8 bardak su ve 1 paket et su tableti) ilave edilir. Çorba kaynamaya başladığında nohutları aktarılıp 15 dakika daha kaynatıldıktan sonra köfteler atılıp 15 dakika daha kaynatılır. Sirke ile kekik karıştırılır ve çorbaya ilave edildikten sonra servis yapılır.
Paylaş