Sever misiniz öğleden sonrasokaktan geçip "nayloncu" diye bağıran seyyar satıcıları.
Ya da sokağınıza yıllardır aynı saatte gelen simitçi amcanız var mı? Kalmadı değil mi artık onlar ya da oturduğunuz semte göre yavaş yavaş yok oluyor seyyar satıcılar. Oysa seyyar satıcılar eskiden İstanbul’un simgelerindendi. 19. yüzyılda açılmaya başlayan muhallebicilerin temelinde de seyyarlık vardır aslında. Kendilerine has kıyafetleri ve başlarının üzerinde taşıdıkları tablalarda seyyar muhallebiciler, İstanbul’da gündüz vakti sokak sokak gezer ve muhallebi satarlardı. Yanları daima işlemelerle süslü olan bu tablalarda muhallebi kaseleri ve küçük bir tepsiye koydukları muhallebi bulunurdu ve ellerinde de pekmez ve su taşırlardı. Önce muhallebiden bir parça kesip kaseye koyar, üzerine pudra şekeri ve gülsuyu serper daha sonra da müşterinin isteğine bağlı olarak süt ya da pekmez ilave ederlerdi muhallebilerin üzerine. Sattıkları tek şey muhallebi değildi tabii ki bu seyyar satıcıların. Yazın sıcak günlerinde dondurma ya da ramazan aylarında aşure de eklenirdi mönülerine. Sonradan, İstanbul’un çeşitli semtlerinde açtıkları küçük dükkanlarda yapmaya başladılar işlerini ve işte o dükkanlardan bugünün muhallebi dışında pek çok tatlı, hatta yemek satan dükkanlarına gelindi. Belki bu dükkanlar ihtiyacımızı karşılıyor ama insan yine de özlüyor sokaktan geçen seyyar satıcıların sesini.
Zeytin Ezmeli Tivist
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
2-5 dakika
Malzeme listesi
á 6 adet kare milföy hamuru ( 10x10 santim boyutlarında, dondurulmuş)
á 2 yemek kaşığı zeytin ezmesi
á 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
á 2 adet yumurtanın sarısı
Buzu çözülüp yumuşayan milföy hamurlarından üç tanesini kenarlarını birleştirerek tezgaha serin. Üzerlerine zeytin ezmesi ve toz biber karışımından sürün. Diğer taraftan, kalan üç milföy hamurunu da diğer milföylerin üzerlerine dikkatlice yerleştirin. Milföy hamurlarının üzerine hafifçe bastırın. İki katlı peynirli milföy hamurlarını 12 eşit parçaya bölüp aynı uzunlukta 12 adet şerit elde edin. Şeritlerin iki ucunu birbirine ters yönde çevirerek burgu haline getirin. Hazırladığınız burgu şekilli hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Tüm milföy hamurlarına aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün. Tvistleri, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun. Tvist özellikle çay saatleri için ideal bir tuzlu çeşididir.
Elmalı Star Poğaçası
4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á 125 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
á 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
á 1 çay bardağı sıvıyağ
á 3 su bardağı un
á 1 paket kabartma tozu
İçi için;
á 3 adet orta boy tatlı elma
á 3 yemek kaşığı tozşeker
á 3 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi
á 2 çay kaşığı toz tarçın
Üzeri için;
á 3 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
á 3 çay kaşığı toz tarçın
Eritip ılıttığınız margarini ve yoğurdu derin bir kaba koyup sıvıyağı ilave ettikten sonra kabartma tozunu serpiştirin. Son olarak unu da azar azar ekleyerek kulak memesinden daha yumuşak ve elinize yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamur elinize yapışırsa birkaç kaşık daha un ekleyebilirsiniz. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında bekletin. Diğer taraftan, soyduğunuz elmaları derin bir kaba rendeleyin. Üzerine tozşeker, toz tarçın ve çekilmiş ceviz içini serpiştirip karıştırarak bir kenarda bekletin. Dinlenen hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Hamurların üzerine bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın. Hamurların üzerine elmalı harçtan yarımşar yemek kaşığı koyup D şeklinde koparttıktan sonra bastırarak uçlarını yapıştırın. Fırın tepsisini fındık büyüklüğündeki yumuşak margarinle yağlayıp hazırladığınız poğaçaları aralıklı olarak tepsiye yerleştirin. Poğaçaları 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında kenarları hafifçe kızarıncaya kadar, 30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak poğaçaları hazırlayıp bir tabağa koyduğunuz tarçınlı pudra şekerine bulayın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.