Sokak yemekleri

Bu konuda en geniş çeşitliliği Mersin, Adana, Antakya ve İskenderun’da gördüğümü söyleyebilirim.

Özellikle sabahın erken saatlerinde bir arabanın içinde sıcak olarak hazırlanan ciğer kebabı, kış aylarında kahvaltı yerine geçer. Sarı bülbül de denilen nohutlu pilav ve klasik simitin dışında, taze yeşil soğan ve haşlanmış yumurtanın yufka arasında dürüm yapılmasıyla elde edilen Bezirgan kebabı da çok popülerdir. Şam tatlısı, züngül dışında yaz aylarının en yaygın tatlısı "Haytala" denilen Bici Bici’dir. Ayrıca susamlı şeker, elma şekeri, zahlep denilen kaymaklı dondurma ile limonlu dondurmayı da sayabiliriz. Nohut mayasıyla yapılan kıtır peksimetleri de unutmamak gerek.

İnce Noktalar

Kızartılacak etleri bir kuru soğan rendesi, az sıvıyağ, 2-3 yemek kaşığı sirke, tuz ve karabiberli marinat sosuyla terbiye edin.

PRATİK TARİFLER

Güzel yurdum çorbası

Yapılışı:

Çorba tenceremizde yağı eritip, unu katalım ve karıştırarak unu sarartalım. Salçayı, rendelenmiş dometis, ince kıyılmış biberi ve sarmısağı bir kasede karıştırıp, tencereye alalım. 1-2 karıştırıp, et suyunu koyalım. Çorba suyu kaynayınca pirinçleri ekleyelim. 25 dakika kadar kaynatalım. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozları katıp, çorbamızı ateşten alalım.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

6 su bardağı su (et suyu olursa daha güzel olur)

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı un

3 adet dolmalık yeşil biber

1 yemek kaşığı domates salçası

2 kahve fincanı pirinç

1 adet domates (rendelenmiş)

3-4 diş sarmısak

Yarım demet maydanoz (sadece yaprakları)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Helvalı yufka

Yapılışı:

Sütü ve toz şekeri tencereye alalım. Orta ateşte karıştırarak, şeker eriyinceye dek karıştıralım. Bir taşım kaynatıp, ocağı söndürelim. Şimdi helvayı kavurmaya geçelim. Helva tenceresine margarini koyup, eritelim. Üzerine unu ekleyerek, sürekli karıştıralım. Yağ ile unu kavurup, göz göz olunca, helvamız kıvama gelmiş demektir.

Kısık ateşte en az 25 dakika kavurmalıyız. Rengi açık kahverengiye dönünce, üzerine daha önceden hazırladığımız şekerli sütü ekleyelim. Yine çok kısık ateşte sütünü çekinceye dek pişirmeye devam edelim. Helvamız hazır.

Şimdi dikdörtgen bir fırın kabını yağlayalım. Üstüste 3 yufkayı, aralarına erimiş tereyağını gezdirerek kalıba koyalım. Üzerine helvayı yayıp, yufkayla kapatılm. Yağ serpip, son yufkayı da kapatalım. Kalan yağı tekrar kızdırıp, en üste gezdirelim. Kare dilimleyerek 180 dereceye ayarladığımız fırında, yufkalar kızarıncaya dek pişirelim. Ilıkken servis yapalım.

10 kişilik
Hazırlama süresi 45 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

3 su bardağı un (biraz eksik olabilir)

3 su bardağı süt

2 su bardağı toz şeker

150 gr margarin (tereyağı da olabilir)

1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)

5 adet hazır yufka

1 çay bardağı tereyağı (eritilmiş)
Yazarın Tüm Yazıları