Size selam getirmişem

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye yaptığım ziyaret umduğumdan çok daha lezzetli geçti. Azeri dostum Nigâr; “Dünyaya rezil olayım ama anneme asla” geleneğine inanan biri olarak beni kendi tatları ile öylesine titizlikle tanıştırdı ki seyahatim adeta bir lezzet şölenine dönüştü.

Haberin Devamı

Özellikle memleketim Kelkit’i hatırlatan kelimelerle karşılaştığımda yaşadığım heyecan gerçekten görülmeye değerdi. Kelemin lahana, kartofun (bizde kartol denir) patates, düğünün pirinç olduğunu anlamanın keyfini çıkarırken geçenlerde size anlattığım greçkanın da kara başak pilavı olarak önüme gelmesi beni ayrıca heyecanlandırdı.

Sofralarda küfteden (köfte) kebablara, cızbızdan dolmalara, çığırtmadan gulaşa, pek çok tanıdığı farklı tat ve sunuş şekliyle bulmak çok keyifliydi.

Zeytinyağlı portakallı kabak

Kabakları soyup ortadan ikiye bölün. Kesme tahtasının üzerinde, keskin bir bıçakla işaret parmağı kalınlığında ve boyunda doğrayın. Kuru soğanları soyup yemeklik, incecik doğrayın. Sarmısakları ayıklayın. Kırmızı dolmalık biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra iki santim kalınlığında şeritler oluşturacak şekilde doğrayın.

Haberin Devamı

Zeytinyağının yarısını geniş bir teflon tencereye koyup üzerine soğanları dağıtarak koyun. Biberleri soğanın üzerine güneş ışını şekli vererek dizin.
Aralarındaki boşluklara ve üzerine kabakları yine güneş ışınları şeklinde yerleştirin.

Sarmısakları ortadan ikiye bölüp serpiştirin. Nohutları da yayın. Diğer taraftan su, kuru nane, tuz, karabiber portakal suyu, tozşeker ve unu küçük bir kasede tel çırpacak yardımıyla karıştırın. Hazırladığınız bu portakallı sosu sebzelerin üzerine gezdirip zeytinyağının kalanını da ilave edin. Tencereyi orta ısılı ateşe oturtup kapağını kapatın ve suyu kaynayıncaya kadar pişirin.

Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra tencereden almadan soğumasını bekleyin. Yemeği geniş ve yuvarlak bir servis tabağına şeklini bozmadan alıp incecik kıyılmış maydanoz ve dereotuyla süsleyerek servise sunun.


Malzeme listesi

* 5 adet orta boy dolmalık kabak (Girit kabağı da denilen sakız kabağını da kullanabilirsiniz)

* 2 adet orta boy kuru soğan

* 2 adet kırmızı dolmalık biber

* Varsa 1-2 su bardağı haşlanmış nohut (konserve nohut da  kullanabilirsiniz)

* 8-10 diş sarmısak

* 1 çay bardağı zeytinyağı

Haberin Devamı

* 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu (hazır portakal suyu da kullanabilirsiniz)

* 1 su bardağı su

* 2 tepeleme çay kaşığı un

* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kuru nane

* 2 çay kaşığı tozşeker

Yazarın Tüm Yazıları