Şimdi mahlep mevsimi

Bazı meyveler tadıyla kokusuyla pek çok gıdaya anlam katıyor ama kimse adını, nerede yetiştiğini bilmiyor. İlaç, içki, gıda ve kozmetik sanayisinde çok kullanılan mahlep, diğer adıyla idrisağacı da işte böyle bir meyve.

Haberin Devamı

Mahlep, kiraz ve vişnenin yetiştiği hemen her toprakta yetişebiliyor. Hatta kiraz ve vişne o olmadan olmuyor da diyebiliriz. Çünkü kiraz ve vişne ağaçlarına mahlep aşılanmazsa meyve alınamıyor. Ama meyvesi zor toplandığı ve ekonomik getirisi az olduğu için idrisağacı pek öyle isteyerek yetiştirilmiyor. Doğada kendiliğinden yetişenlerse ya kesiliyor ya da vişneye ve kiraza can vermekle kalıyor.

Mart ayında çiçek açan mahlep ağacı nisandan itibaren yapraklanıyor. Haziran ayı geldiğindeyse meyve vermeye başlıyor.
Meyveler sonraki yılın hasadına zarar vermeyecek şekilde, dallar sallanarak yere dökülüyor. Döküldükleri yerde bir hafta bekletilerek kurutulan meyveler havaya savrularak yapraklarından ayrılıyor. Yorucu bir toplama sürecinden geçen meyvelerin ekonomik değeri bundan elli yıl önceye göre çok azalmış durumda. İşte bu yüzden mahlep yetiştiriciliği de gittikçe azalıyor. Bazı yörelerimizde çeşitli çalışmalarla idrisağacı sayısı arttırılmaya çalışılıyor. Umarım bu çalışmalar başarılı olur ve mahlep tükenen meyveler arasına girmez.

Haberin Devamı

Arnavut biberli patlıcan salatası

Patlıcanları ocakta, fırında ya da mangal ateşinde yumuşayıncaya kadar közleyin. Yanmış kabuklarını akan suyun altında yukarıdan aşağıya doğru soyun. Eğer patlıcanların kararmasından endişe ediyorsanız, bir limon suyu ve yarım su bardağı zeytinyağını karıştırıp patlıcanların üzerine aktarın. Bu şekilde bekletirseniz patlıcanlar kararmayacaktır.

Diğer taraftan, biberleri de fırın ızgarasında közleyip birer santimlik parçalar halinde dilimleyin. Yoğurt ve mayonezi geniş ve derin bir kaba aktarın. Üzerine dövülmüş sarmısakları ilave edip karıştırın. Tuzu da ekledikten sonra iyice çırpın. Patlıcanları kesme tahtasının üzerinde incecik dilimleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla iyice karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine limon suyu, tuz ve zeytinyağını gezdirip doğranmış biberleri ilave edin. Tüm malzemeleri karıştırıp üzerine mayonezli yoğurdu gezdirin. İnce kıyılmış maydanoz ve kırmızı pul biberle süsleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-5-6 adet orta boy kemer patlıcan
(ince uzun patlıcan)
-2 adet kırmızı dolmalık biber
(Arnavut biberi ya da salçalık biber de denir)
-1 su bardağı
tatlı yoğurt
(susuz kısmından kullanın)
-1 tepeleme yemek kaşığı mayonez
-4 diş sarmısak
-1 adet limonun suyu
-2 çay kaşığı tuz
-Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
-1 demet maydanoz

Yazarın Tüm Yazıları