Silifke’nin lokumu...

“Silifke’nin yoğurdu, ah seni kimler doğurdu / Seni doğuran ana balınan mı yoğurdu”

Haberin Devamı

İşte bu meşhur Mersin türküsü bir lokumun yapılışına ilham vermiş. Mersin’in Silifke ilçesinde yaşayan cezerye ustası Ali Özsu, dört yıllık bir uğraştan sonra Silifke’nin meşhur yoğurdundan lokum yapmayı başarmış. Şeker ve nişastanın yanında lokuma yoğurt eklemiş Ali Bey ama bu hiç de kolay olmamış.
Lokumun kıvamını ve tadını tutturabilmek için tam dört yıl uğraşmış ve sonunda başarılı da olmuş. Ali Bey yöresinde meşhur olan bir ürünü başka bir ürün yaratmak için kullanarak Silifke’nin tanıtımı için de büyük bir başarı elde etmiş.
Ali Özsu “İlçemize gelen turistler, meşhur Silifke yoğurdunu ülkelerine veya memleketlerine götüremiyorlardı. Ancak burada tadabiliyorlardı. Silifke yoğurdundan lokum üretebilirsem herkes gönül rahatlığıyla ülkelerine ve memleketlerine götürebilir diye düşündüm. Başardığım için çok mutluyum” demiş verdiği bir röportajda. Lokumun üretiminin dört saat sürdüğünü ve kıvamının ve tadının çok özel olduğunu da sözlerine eklemiş.
Yöresel aşığı bir yemekçi olarak ben de Ali Özsu’yu yöresel yemek kültürümüze yeni bir tat kattığı için kutluyor ve daha nice başarılar elde etmesini diliyorum.

Haberin Devamı

Kahve soslu çikolatalı kek

Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarin derin bir kaba aktarılır. Üzerine tozşeker eklenip mikserin yüksek devriyle krema kıvamına gelip beyazlaşıncaya kadar, 4-5 dakika çırpılır. Sırasıyla un, mısır nişastası, kabartma tozu ve kakao ilave edilip oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar kırılır. Tahta bir kaşık ya da plastik spatulayla karıştırılıp yumurtalar malzemeye iyice yedirilir.
Son olarak, çekilmiş fındık içi ve keskin bir bıçakla küçük parçalara ayrılmış çikolata ilave edilir. İstenirse bitter çikolata yerine yarım su bardağı damla çikolata da kullanılabilir. Hamur iyice karıştırılıp 25-30 santim çapında yağlanmış bir fırın kabına aktarılır. Kek 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 45-50 dakika kadar pişirilip çıkarılır.
Ilık hale gelmesi beklendikten sonra bir kürdan 1-2 yerinden batırılıp çıkarılır. Böylece üzerine dökülecek sosu daha iyi çekmesi sağlanır. Kahve sosunun hazırlanması için; neskafe ve tozşeker sıcak suyun  içine aktarılıp karıştırılır. Herhangi bir likör çeşidi de eklenip karıştırılır.
Hazırlanan sos kekin üzerine gezdirilir ve kek dilimlenerek servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 200 gr yumuşak bitkisel margarin
- 1 su bardağı tozşeker
- 125 gr un
- 125 gr mısır nişastası
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı dolusu kakao (50 gr)
- 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
- 1 su bardağı dolusu ezilmiş fındık (150 gr)
- 100 gr bitter çikolata
kahve sosu için;
- 1 yemek kaşığı
dolusu neskafe
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı tozşeker
- 3 yemek kaşığı likör
(mandalina veya limon likörü kullanabilirsiniz)

Yazarın Tüm Yazıları