“Şerefe”nin şerefine

Bazı kitapları satın aldığınızda içlerinde, okurken kitabın neresinde kaldığınızı hatırlamanıza yarayacak olan kitap ayraçları çıkar.

Bayılırım böyle kitaplara. Böylece kitabın sayfalarını katlama ya da çeşitli işaretler koyarak kaldığınız yeri belirleme işinden de kurtulmuş olursunuz.
İşte Aydın Boysan’ın yeni çıkan kitabı “Şerefe” de bu kitaplardan biri. Üstelik bu nefis kitabın içinden sarkan karton parçası Aydın Boysan’a yakışır nitelikte. Ön tarafında Aydın Beyefendi’nin elinde rakıyla durduğu bir fotoğraf var. Ayracın arkasını çevirdiğinizde ise “Aydın Boysan rakıyı nasıl tadar” başlıklı mini minnacık bir yazı ile karşılaşıyorsunuz. “Rakı kadehine konan rakının önce berraklığına bakılır. Yudumlanmadan evvel koklanır ki ciğerler bayram etsin. Rakıdan yavaşça alınan yudum ağızda çevrilir, yavaşça yutulur. Yuttuktan sonra sallanılır ki rakının asıl keyif veren yolu uzasın.”
Evet anlayacağınız üzere, “Şerefe” içkiden, özellikle rakıdan, rakı sohbetlerinden söz eden kısa yazılardan oluşuyor. Ama sanmayın ki, kitap yalnızca bunlardan bahsediyor. Politikadan sanata pek çok şey Aydın Boysan’ın hayatının bir parçası ve Aydın Bey bu kitabında da okurlarıyla hayatını paylaşmış. Hem de her zamanki gibi; büyük bir içtenlikle.

Közlenmiş sebzeli makarna
6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 1 paket penne makarna
Sos için;
? 2 adet orta boy kemer patlıcan
? 2 adet kırmızı uzun dolmalık biber
(Tarhana biberi ya da salçalık biber de denir.)
? 3 diş sarmısak
? 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
? 1 çay kaşığı tuz, karabiber
? 4 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru nane
? 1 su bardağı haşlanan makarnanın suyu
? 1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar
(Parmesan peyniri veya robotta çekilmiş mihalıç ya da İzmir teneke tulumu da kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI : Patlıcanları ve biberleri ocakta ya da mangalda çevirerek, iyice yumuşayıncaya kadar közleyin. Kabuklarını yukarıdan aşağıya doğru (saplarından başlayarak) soyduğunuz patlıcanları akan suyun altında yıkayıp avuçlarınız arasında sıkın. Keskin bir bıçakla incecik dilimleyin. Kırmızı biberlerin zarını soyduktan sonra incecik doğrayın. İsterseniz biberleri közlemeden tuzlu kaynayan suda 20-30 dakika haşlayabilirsiniz. Haşlanan biberlerin kabukları etinden ayrılacak ve kolayca soyulacaktır. Diğer taraftan, sarmısakları soyup pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın.
Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırıp üzerine sarmısakları ekleyin ve tahta bir kaşıkla 1 dakika kadar kavurun. Üzerine doğradığınız patlıcan ve biberleri ekleyip tuz, karabiber, fesleğen ve naneyi de serpiştirin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Haşlama suyundan ayırdığınız 1 su bardağı makarna suyuyla birlikte makarnayı aynı tencereye aktarın. Üzerine hazırladığınız sosu aktarıp karıştırdıktan sonra kaşar peynirini de serpiştirerek sıcak sıcak servise sunun.

Narlı zeytin salatası
4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
2 su bardağı dolusu file yeşil zeytin
(çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş)
2 adet közlenmiş konserve kırmızı biber
(biberleri kendiniz de közleyebilirsiniz)
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 -2 adet taze yeşil soğan
2 adet orta boy nar
Sos için;
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
varsa 2 yemek kaşığı nar ekşisi
(1 adet limon suyunu da kullanabilirsiniz.)
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker

YAPILIŞI: Önce çekirdeklerini çıkarıp dilimlediğiniz yeşil zeytinleri derin bir kaba aktarın. Közlediğiniz ya da konserve halinde aldığınız kırmızı dolmalık biberleri ince ince dilimleyip, zeytinlerin içine katın. Öte yandan narları ortadan ikiye bölüp tanelerini ayıklayarak salata malzemelerinin üzerine ilave edin. Sosu hazırlamak için; sızma zeytinyağını bir kaseye aktarın. Varsa, nar ekşisini yoksa limon suyunu üzerine ekleyin. Bir taraftan çatalla çırpmaya devam ederken, bir taraftan da tuz ve tozşekeri ilave edin. Sosu iyice çırptıktan sonra zeytinli karışımın üzerine aktarın. Salatayı iyice karıştırdıktan sonra buzdolabında 20-30 dakika kadar bekletin. Servise sunmadan önce tekrar karıştırın ve soğuk halde ikram edin. İsterseniz sosun içine 1-2 diş sarmısak da ekleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları