Şekerli şeker çocuklar

Orta yaşlardaki insanların şeker hastası olmasını doğal karşılarız da çocukların, hatta bebeklerin diyabetli olmasını zor kabulleniriz.

Haberin Devamı

Çünkü çocukla şeker hastalığı değil, şeker özdeştir gözümüzde. Diyabetli çocukların beslenmesi çok önemlidir. Aslında diğer çocukların beslenmesinden çok da farklı değildir. Yaşamının erken aylarında inek sütü ya da endüstriyel mamalarla beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenen çocuklara nazaran tip 1 diyabet daha fazla görülür. Anneler anne sütünün önemini hep göz önünde bulundurmalı. Diyabetli çocuklarda karbonhidratlı besinler temel alınır. Şeker ve yağ oranı düşük, lif oranı yüksek yiyecekler tercih edilir. Günde 3 ana, 3 ara öğüne ihtiyaçları vardır.

İnce noktalar

Galeta ununuzu kendiniz yapmak istiyorsanız, bayat ekmeklerinizi fırında kızarttıktan sonra robotta çekin.

Pazılı yer elması

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

15-20 adet yer elması

2 adet orta boy havuç

2 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy patates

1/2 demet pazı yaprağı

1 tatlı kaşığı un

1 çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

Öncelikle, pazı yapraklarını saplarından ayırdıktan sonra yıkayıp süzün. Salata yaprağı doğrar gibi 2 cm kalınlığında doğrayın. Diğer taraftan, yer elması, patates ve havucu soyup iyice yıkadıktan sonra, havuçları küp küp, patatesleri kuşbaşı et formunda doğrayın. Yer elmasını bütün olarak bırakın. Eğer sebzeleri bekletecekseniz limonlu suda bekletebilirsiniz. Böylece kararmazlar. Orta boy bir tencerede, zar gibi doğradığınız soğanları zeytinyağında pembeleşene kadar, 3-4 dakika kavurun. Üzerine yer elması, havuç ve patateslei ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Şimdi küçük bir kasede un, toz şeker, tuz ve 3 su bardağı suyu çırpıp tencerede kavrulan sebzelerin üzerine aktarın ve 20 dakika daha pişirin. Üzerine doğranmış pazı yapraklarını da ilave ederek 15 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Yemeğin soğumasını bekleyip servise sunun.

Akşamlık pasta

12 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı irmik

1 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Şurup için

2 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

Üzeri için

1 poşet toz krem şanti

1 su bardağı soğuk süt

10 adet taze beze

Öncelikle, krem şanti ve 1 su bardağı soğuk sütü mikserle 5 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Bezelerin 5 adedini ufalayıp krem şantiyle karıştırdıktan sonra buzdolabında bekletin. Şurubu hazırlamak için, toz şeker ve suyu, şeker eriyip kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Diğer taraftan, kek için, derin bir kapta yumurta ve toz şekeri mikserle 3 dakika çırpın. Üzerine yoğurt, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Son olarak irmiği ilave edip iyice çırptıktan sonra hamuru yağlanmış orta boy bir fırın kabına aktarın.

175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirip çıkarın. Sıcak tatlının üzerine soğumuş şurubu gezdirin. Tatlı iyice soğuduktan sonra, dolapta bekleyen krem şantiyi tatlının üzerine spatula yardımıyla yayın. Tatlıyı bezelerin geri kalanı ile süsleyip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları