Kristal bir yapıya sahip olan şeker çay kaşığının içinde ya da kavanozda göründüğü beyaz rengi, tek başına kaldığında koruyamaz. Çünkü, kristal yapılar üzerine düşen ışınları kırarak saydam bir görünüme sahip olur.
Kaşığımızdaki şeker taneleri ise düzgün bir şekilde yerleşemediklerinden kırılan ışınlar her yana dağılır ve biz şekeri bütün renklerin bileşimi olan beyaz olarak görürüz.
Çayımıza kahvemize attığımız küp şeker, bir elmalı pastanın üzerini süsleyen pudra şekeri, aynı elmalı pastanın hamuruna tat veren toz şeker, kahverengi şeker. Şeker pancarının, soframıza gelirken kılıktan kılığa bürünmesinde, üretilirken başından geçen maceraların birbirinden farklı olmasının payı büyüktür.
Yaptığınız kekin kalıptan daha kolay çıkmasını istiyorsanız, fırından çıkardıktan sonra 15 dakika kadar ıslak bir bezin üzerinde bekletin.
Yoğurtlu muhacir köftesi
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Köfte harcı için
500 gr köftelik kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı buğday nişastası
5 dilim bayat ekmek içi (kabukları çıkartılıp ufalanmış)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kızartmak için
1 yemek kaşığı un
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için
2 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
3 diş sarımsak (dövülmüş)
1 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Derin bir kaba, kıymayı, rendelenmiş soğanı, yumurtayı, nişastayı, ekmek içiyle birlikte tuzu ve karabiberi koyun. İyice yoğurduğunuz köfte harcından pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp, iki eliniz arasında yuvarlayarak parmak şekline getirin. Köfteleri, bir tabağa serpiştirdiğiniz una bulayarak kızgın yağda hafifçe kızartıp, fırın kabına dizin. Üzeri için; yoğurdu, yumurtayı, unu ve dövülmüş sarımsağı koyup, iyice çırpın. Sonra, bu sosu köftelerin üzerinde gezdirip, 175 dereceye ayarlı fırında, köfteler iyice kızarıncaya kadar, yani 20-25 dakika pişirin. Çıkardıktan sonra üzerine, erimiş tereyağında 1 dakika kadar kavurduğunuz pul biberli sosu gezdirip servise sunun.
Fırfırlı makarna böreği
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika
Beşamel Sos İçin
5 su bardağı süt
4 yemek kaşığı hazır süt kreması
2 tatlı kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet orta boy domates (halka doğranmış)
Öncelikle, beşamel sosu hazırlamak için, orta boy bir tencereye, sütü, kremayı, unu, tuzu ve karabiberi koyup, mikserin yüksek devriyle 1-2 dakika çırpın.
Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun ve sürekli karıştırarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Sosu, kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Bu arada, sıcak beşamel sostan 1 kepçe kadar alarak kenarları yüksek orta boy bir fırın kabının dibine gezdirin. Üzerine, 1 sıra kuru makarna (sakın haşlamayın !) koyun. Sostan bir kepçe daha gezdirip, yine makarna serpiştirin. Bir kere daha sos gezdirip makarna serpiştirin. En üste de kalan sosu aktarın. Rendelenmiş kaşarla ve domates dilimleriyle süsleyin ve 175 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar, 25-30 dakika pişirin. Dilimleyerek sıcak olarak servise sunun.