Yufkaların üst üste konulmasıyla yapılan hamur işlerinin, Türkler tarafından, Anadolu’ya gelmeden önce, Orta Asya’da bilindiğini söyler yemek tarihçileri.
20-30 kat yufkanın üst üste konulmasıyla yapılan baklavayı annemin 40-50 yufkadan yaptığını hatırlarım. Hatta annem, emektar Gülbeyaz Nine’nin baklavada kullandığı yufka sayısının 80-100 arasında olduğunu da övünerek anlatır. "Çok iyi açılmış olan bir yufka o kadar incedir ki, yufkayı gazetenin üzerine yaydığınızda bile gazeteyi okuyabilirsiniz" der annem. O aynı zamanda eskiden kadınlar arasında "en iyi yufkayı kim açacak" gibi bir yarış olduğunu da söyler. Ben bir yemekçi bile olsam, bu konuda annemin eline su dökemem ama hazır yufkayla, gayet lezzetli ayvalı, vişneli baklavalar yapabilirim. Annemle baklava yaparken ayrıldığımız tek nokta yufka sayısı değil elbette. Ben, az şekerli, şerbeti ve içi bol, meyveli baklavaları daha çok seviyorum. O ise daha şekerli tercih ediyor baklavayı. Sanırım devir değiştikçe zevkler bile değişiyor.
Ayvalı ev baklavası
15 kişilik
Hazırlama süresi 35 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
Malzeme listesi
6 adet ayva
2 su bardağı tozşeker
3 adet karanfil tanesi
20 adet hazır baklava yufkası
250 gr tereyağı
4 su bardağı tozşeker
6 su bardağı su
Şeker ve suyu tencerede karıştırıp ocağın altını yakın. Şeker kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra ocağı kapatıp, soğumaya bırakın. Ayvaları, soyup rendeleyin. Üzerine dövülmüş karanfil ve 2 su bardağı tozşekeri ekleyip, çok kısık ateşte, arada sırada karıştırark 20 dakika pişirin. Ocaktan alıp, soğumasını bekleyin. Eritilmiş tereyağını baklava tepsisine fırça yardımıyla sürün. 10 adet baklava yufkasını aralarına tereyağı sürerek üst üste yerleştirin. 10’uncu yufkanın üzerine soğumuş ayva püresini her tarafına gelecek şekilde yayarak dağıtın.
Kalan 10 adet yufkayı da aralarına tereyağı sürerek ayva püresinin üzerine yerleştirin. Kalan yağı tavada kızdırıp baklavanın üzerine gezdirin. 175 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin. Baklavayı fırından çıkarıp, soğumuş şurubu üzerine gezdirin. Şerbeti çekmesi için bir saat bekledikten sonra servise sunun.
Akdeniz soslu rosto
10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 45 dakika
Malzeme listesi
600 gr dana bonfile
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
4 adet orta boy domates
3 adet taze soğan
6 diş sarmısak
7-8 yaprak taze fesleğen
7-8 yaprak taze nane
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Margarini geniş bir tavada yağı kızdırın. Bonfileyi orta ısılı ateşte çevire çevire 10 dakika kadar kızartın. Ama bonfileyi çevirmek için çatal gibi sivri uçlu bir malzeme kullanmayın ki suyu akıp gitmesin. Kızaran rostoyu, yağıyla birlikte orta boy, kenarları yüksek bir fırın kabına aktarın. Bir çay kaşığı kadar tuz serpip kapağını kapatın. Kapaklı bir kap kullanmayacaksanız etin üzerini alüminyum folyoyla da kapatabilirsiniz. 175 derceye ayarlı fırında en az 60-70 dakika pişirin. Öte yandan, zeytinyağını küçük bir tencereye aktarıp incecik kıydığınız soğanı, sarmısak, fesleğen nane ve rendelenmiş domatesi de ekleyin. Sirke, tuz ve karabiberi serpip orta ısılı ateşte 12-15 dakika kadar pişirin. Rostoyu fırından çıkarıp biraz ılınınca dilimleyin. Sıcak domatesli sosu üzerinde gezdirerek servise sunun