Evlerimizde, özellikle de sofralarımızda kullandığımız eşyaların bir çoğu camdan imal edilmiştir. Bardaklar, tabaklar, şişeler, kavanozlar, vazolar...
Sadeliği simgeleyen düz çizgileri ve şeffaflıklarıyla cam eşyalar hayatımızın bir parçası olmuş durumdalar. Geçmişe göz atınca bu ilginin bize atalarımızdan miras kaldığı ortaya çıkıyor.
Ancak eski dönemlerin renkli ve desenli, kısacası gösterişli cam ürünleri yerini minimalist çizgilere bıraktı.
Cam ve cam eşyaların tarihi, uygarlık tarihi kadar eskidir. Arkeolojik buluntular, cam kapların ilk defa MÖ 2000'li yıllarda meydana çıktığını gösteriyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarla camın, Mısır’dan önce, Kuzey Mezopotamya'da, özellikle Hurri-Mitanni bölgesinde ortaya çıktığı da öne sürülenler arasında. Yazılı tabletlerde ise cam yapımı ile ilgili birçok bilgi yer alıyor. Ilk önemli merkezler Mısır ve Mezopotamya. Ayrıca Anadolu, Kıbrıs, Adalar ve Yunanistan’da da erken dönemlere ait bazı buluntular ele geçmiş.
Cam ilk olarak yaklaşık kırk milyon yıl önce, Züccağı Bürkani (volkanik cam) denilen koyu renkli, çok sert bir madde olan obsidyen veya siyah akik olarak bulunmuş. Suni camın yapılışı ise dört bin yıl önceye dayanıyor. Fenikeliler tarafından bulunduğu saptanan camın, Mezopotamya'da ortaya çıktığı bilinir. Şimdi evlerimizin vazgeçilmezi olan ve geçmişi dört bin yıl önceye dayanan camın yaygın olarak kullanılması ise çok uzun bir zaman almuıştır.
NEWYORK USULÜ TAVUK
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
Malzeme listesi
6-8 adet tavuk biftek
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kahve kaşığı ( tatlı kaşığı) hardal
2 diş dövülmüş sarmısak
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı kuru kekik, kuru fesleğen
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 adet taze soğan
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
varsa 1 yemek kaşığı doğranmış taze biberiye
Zeytinyağı ve hardalı derin bir kaba aktarıp çatal ya da tel çırpacak yardımıyla karıştırın. Dövülmüş sarmısak ve limon suyunu da katıp kuru kekik, fesleğen, tuz ve karabiberi serpiştirin. Tavuk biftekleri (derileri soyulmuş olacak) sosun olduğu kaba yerleştirip 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Aslında eti hem lezzetlendiren hem de yumuşatam marinat soslara incecik doğranmış taze biberiye (rosemary) çok yakışır. Diğer taraftan, taze soğanları ayıklayıp incecik doğrayın. Maydanoz ve dereotunu da ayıklayıp incecik kıyın. Dinlenmiş olan biftekleri buzdolabından çıkarın. Doğradığınız soğan, maydanoz ve dereotunu da üzerine ilave edin. Elinizle karıştırıp sos ve sebzelerle birlikte fırına dayanıklı orta boy bir kaba yerleştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, 40-45 dakika, tavukların rengi sarı kahverengi oluncaya kadar pişirin.. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.
MEKSİKALI TAVUK PANÇO
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 5 dakika
Malzeme listesi
2 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri (çedar peynir de bu tarife çok yakışır)
1 su bardağı soğuk tavuk suyu
1 paket mısır cipsi
1 su bardağı haşlanmış ya da konserve siyah fasulye
(kırmızı ya da beyaz kuru fasulye de olabilir)
Haşlanmış tavuk etini didikleyip küçük parçalara ayırın. Rendelenmiş kaşar peyniri ve tavuk suyunu bir kaseye aktarıp karıştırın. Diğer taraftan, mısır cipslerini fırına dayanıklı orta boy bir kaba dizin. Üzerine tavuk eti serpiştirdikten sonra konserve fasulyeyi de aktarın. Tavuk suyuyla karıştırdığınız kaşar peynirini de üzerinde gezdirin. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında peynir eriyinceye kadar, 10-12 dakika pişirip sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine acı kırmızı pul biber ve kuru fesleğen de serpiştirebilirsiniz.