Sarı, mor, beyaz

Dün meyve ve sebzeleri renklerine göre gruplara ayırmış, benzer renkteki meyve ve sebzelerin aynı özelliklere sahip olduğunu belirtmiştik.

Haberin Devamı

Kırmızı renkli olanları dün sizinle paylaşmıştık. Yerimiz dar olduğu için sarı-turuncu, beyaz ve mavi-mor sebze meyvelere yakından bakmayı da bugüne bırakmıştık.
Sarı ve turuncu meyve sebzelerden başlamak istiyorum şimdi. Limon, havuç, ananas gibi sebze ve meyveler, A vitamini yönünden zengin. Bu nedenle vücudumuzun bağışıklık sistemini kuvvetlendirip bizi hastalıklara karşı korurlar. Balkabağı ve havucun göz sağlığımıza ne kadar yararlı olduğunu bilmeyen yoktur sanırım.
Beyaz sebze ve meyvelere gelince... En önemlileri lahana, sarmısak, soğan ve mantardır. Bunlar bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir ve kolon, göğüs gibi kanser türlerine yakalanma riskimizi azaltır. Beyaz yiyecekler aynı zamanda kükürtlü bileşenleri sayesinde vücuttaki zararlı maddeleri etkisiz hale getirirler.
Ayrıca bildiğimiz üzere beyaz yiyeceklerden biri olan sarmısak en önemli antibiyotikler arasındadır.
Mavi ve mor sebze meyvelerin en önemlileri ise siyah üzüm, pancar ve incir. Antioksidan özelliğe sahip olan mor sebze ve meyvelerin en önemli özelliği, hafızayı güçlendiriyor olmaları. Lif yönünden zengin olan mor sebze meyveler, C vitamini yönünden de zengin.

Haberin Devamı

Kayısılı sefire keki

Yumurtalar ve toz şeker derin bir kaba aktarılıp tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla 2-3 dakika çırpılır.
Üzerine eritilip soğutulmuş margarin ve vanilya ilave edilir.
Çırpmaya devam edilirken fındık ya da badem, kabartma tozu ve un hamurun üzerine eklenir. Sürekli çırpılarak malzemeler iyice karıştırılır.
Elde edilen boza kıvamındaki pürüzsüz hamur bir kenarda bekletilir.
Diğer taraftan 25-28 santim çapında kelepçeli bir kek kalıbı 2 yemek kaşığı sıvıyağla iyice yağlanır. Sonra 1 yemek kaşığı un kek kalıbına serpilip üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker serpilir. Kalıp mutfak lavabosuna ters çevrilip sallanır. (Böylece fazla un ve şeker dökülecektir.) Hazırlanan hamur kalıba aktarılır.
Kayısılar ortadan ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılır. Elma dilimi şeklinde doğranıp hamurun üzerine şekil verilerek yerleştirilir. Kek, 10 dakika önceden ısıtılıp 175 dereceye ayarlanmış fırında 35-40 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirilip çıkarılır. Üzeri krema ve şekerlemelerle süslenip ılık halde servise sunulur.
Bu kek yuvarlak porselen ya da borcamda da yapılabilir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

  • 2 adet yumurta  (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
  • Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan toz şeker
  • Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan un
  • 125 gr eritilip soğutulmuş bitkisel margarin (Zeytinyağlı margarin de kullanabilirsiniz.)
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı çekilmiş fındık  ya da badem
  • 1 çay kaşığı  kabartma tozu
  • 8-10 adet kayısı (Konserve ya da taze kayısı kullanabilirsiniz. Ayrıca 2 orta boy tatlı elma ya da 2 taze şeftali de kullanabilirsiniz.)
Yazarın Tüm Yazıları