Paylaş
Osmanlı saray örgütünde de dini bayramların gerçekten önemli bir yeri varmış. Bayram arifesinde sarayın “Alay Meydanı” adı verilen ikinci avlusunda, önce Mehter Takımı gösteri yapar, sonra dualar okunur ve son olarak da alkışlarla tempo tutulurmuş.
Bayram sabahı ise sarayda bulunanlar, rütbe sırasıyla padişahın bayramını kutlarlarmış. Bu kutlama törenine gerçekten çok özen gösterilirmiş. Leyla Saz’ın anılarında okuduğuma göreyse, padişahın eli değil, elinde tuttuğu bir kurdele öpülürmüş. Hatta, padişah törene herhangi bir nedenden dolayı katılmamışsa, padişahın kavuğu tahta konur, karşısına divan kurulur, tören bu şekilde yapılırmış.
Örneğin, Sultan 2. Ahmet, ayaklarından rahatsız olduğu için, onu bu törenlerde genellikle kavuğu temsil edermiş. Padişahın kavuğu bile maiyetini hazırola geçirmeye yetiyormuş anlayacağınız.
Çardak poğaçası
Öncelikle sıvıyağı, yoğurdu, kabartma tozunu, tuzu ve unu derin bir kapta karıştırarak yoğurun.
Sonra hamuru tezgahın üzerine alarak 3-4 dakika daha yoğurmaya devam edin. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamuru oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin.
Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde 4 adet beze yapın. Öte yandan, 25-30 santim çapındaki yuvarlak fırın tepsisini yağlayın Her bir hamur bezesini tepsi büyüklüğünde açıp, aralarına peynir serpiştirerek üst üste yerleştirin. Sonra da hamurları bir ucundan sarmaya başlayarak, rulo yapın. Bu ruloyu kendi etrafında sararak, gül şekli verin.
Yağlanmış fırın tepsisinin ortasına gül şeklindeki hamuru koyup, elinizle bastırarak tepsi büyüklüğünde büyütün ve tepsiye yayın. Üzerine kalan peyniri serpiştirip, 180 dereceye ayarlı fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar 30-35 dakika pişirip çıkarın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 3,5 su bardağı un
İçi için;
- 1,5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Paylaş