Osmanlı Saray Mutfakları’nda çalışan aşçı sayısı, tahmin edebileceğinizin çok üzerinde, yaklaşık 300’dü.
Bu aşçıların 20’si baş aşçı olarak görev alırdı. Baş aşçılardan sonra saray aşçıları gelirdi ve bunların sayısı da 60’ı bulurdu. Sarayda bu aşçılara yardım etmek için varolan yardımcı aşçı sayısı ise 200’dü.
Baş aşçıların en az vezirler kadar önemli mevkilere sahip olduklarını biliyor muydunuz? Peki 300 gibi kalabalık bir aşçı grubu bütün gün ne yapıyordu? Bir kısmı sadece padişah için yemek yapardı ve bunlara "Kuşçu başı" denirdi. Aşçıların bir diğer kısmı ise sarayda önemli yeri olan Valide Sultanlar ve Şehzadeler için yemek yaparlardı. Bir de Osmanlı Saray Mutfağı’nda çok önemli bir yeri olan tatlıcı aşçılar vardı.
Zeytinyağlı Domates Pirinçlisi
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
22 dakika
Malzeme listesi
á 1/2 su bardağı pirinç
á 1 adet orta boy kuru soğan
á Türk kahvesi fincanıyla 1fincan sıvıyağ
á 5 adet orta boy domates
á 4 adet yeşil sivri biber
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 2 su bardağı et ya da tavuk suyu
Pirinci bol tuzlu suda 40 dakika kadar bekletin. Kuru soğanı incecik doğrayın. Domateslerin yarısını soyun, diğerlerini ise soymadan tavla zarı formunda doğrayın. Sivri biberleri temizleyip tohumlarını yıkadıktan sonra, ince halkalar halinde dilimleyin. Soğanları kızgın yağa aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika, soğan hafifçe sararıncaya kadar kavurun. Yeşil biber ve domatesleri de ilave edip sık sık karıştırarak kavurma işlemine 2-3 dakika daha devam edin. Üzerine sıcak et ya da tavuk suyunu aktarıp tuz ve karabiberi serpin. Pirinci iyice yıkayıp süzdükten hemen sonra tencereye aktarın. Birkaç kez karıştırın ve orta ısıdaki ateşte pişirin. Pirinçler yumuşamaya başlar başlamaz sulu pilavı ocaktan alın. Tekrar tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 20 dakika dinlenmeye ve demlenmeye bırakın.
Portakallı Pirinç tatlısı
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Malzeme listesi
á 2 su bardağı süt
á 3 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış portakal suyukullanmanızı öneririm)
á 1,5 su bardağı pirinç
á 25 gr bitkisel margarin
á 1 su bardağı tozşeker
á 1 paket vanilya
á 3 adet yumurta
Pirinci kaynar suda 1 saat kadar bekletin. Süzüp yıkamadan bir kenara koyun. Margarini orta boy bir tencerede eritin. Üzerine pirinci ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine süt ve portakal suyunu ilave edip tozşeker ya da düşük kalorili tatlandırıcıyı ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp vanilyayı katın ve ara sıra karıştırarak ılık hale gelmesini bekleyin. Hafifçe ılık hale gelen karışımın üzerine yumurtaları teker teker kırıp iyice karıştırın. Karışımı fırına dayanıklı porsiyonluk güveç kaplarına aktarın. Tatlıyı 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip servise sunun. Bu tatlının üzerine hindistancevizi serpiştirebilirsiniz.