Şarap tarihi

Tarihçiler, üzüm yetiştiriciliğinin İ.Ö 8000 yıllarında Mezopatamya’da yapıldığını, şarap üretimininse ilk defa Mısırlılar tarafından gerçekleştirildiğini söylüyorlar.

Ayrıca, şarabın ilk defa İran Şahı Cemşit tarafından içildiğini, Nuh Tufanı sırasında mayalanan üzümden esinlenilerek keşfedildiğini de ekliyorlar. Edebiyatımızda şarap, Ömer Hayyam’ın dizelerinde sık sık anılmış ve divan edebiyatında da "bade" ya da "mey" sözcükleriyle sembolleştirilerek benim kuşağımın aklında yer etmiştir.

Bizim ikizler, İ.Ö altıncı yüzyılda yaşamış olan Galyalıları anlatan çizgi film kahramanlarından, Hopdediks ve Oburiks’ten öğrendiler şarabı. Ben de onlar sayesinde Galyalıların şaraba ne kadar düşkün olduklarını öğrenmiş oldum.

Yeşil fasulye diblesi

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

250-300 gr yeşil taze fasulye

1 su bardağı pirinç

2 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy domates

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

1 demet taze nane veya dereotu

Pirinç bol tuzlu sıcak suda 30 dakika kadar bekletilir. Taze fasulyeler ayıklanıp varsa iki tarafındaki kılçıklar temizlenir. Yıkanıp süzüldükten sonra yarım santim boyunda küçük küçük dilimlenir. Soğanlar incecik doğranır. Domatesler soyulup tavla zarı formunda dilimlenir. İstenirse dibleye domates katılmayabilinir. Diğer taraftan, zeytinyağı geniş bir pilav tenceresinde kızdırılıp soğanlar tencereye aktarıldıktan sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 1-2 dakika kadar kavrulur. Üzerine fasulyeler hemen eklenip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 7-8 dakika daha kavrulur. Domatesler de ilave edilip 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra tuz ve karabiber serpilir. Üzerine yıkanıp süzülen pirinç eklenip 2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu koyulur. Orta ısılı ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Pilav suyunu iyice çekince ocağın altı iyice kısılıp pilav kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Tencerenin kapağı hiç açılmadan pilav en az 30 dakika dinlendirilip karıştırılarak sevise sunulur. Üzerine incecik doğranmış taze nane ve dereotu serpiştirilir.

Hindistancevizli irmik tatlısı

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

1 kg süt

7 tepeleme yemek kaşığı irmik

7 tepeleme yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

50 gr bitkisel margarin

1/2 su bardağı hindistancevizi tozu

Üzeri İçin;

Mevsim meyveleri püresi

Süt, irmik, toz şeker, vanilya ve margarin orta boy bir tencereye aktarılır. Üzerine hindistancevizi tozu ilave edildikten sonra orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak, katılaşıp kaynamaya başlayıncaya kadar pişirilip ocaktan alınır. Diğer taraftan, derin bir kek kalıbı ya da orta boy bir salata kasesi soğuk suyla iyice ıslatılır. Ocaktan alınan irmik tatlısı henüz sıcak haldeyken ıslak kalıba aktarılır. Eğer daha sonra kalıptan çıkarılamayacağı endişesi varsa kalıbın içi buzdolabı poşeti ya da streç filmle de kaplanabilir. Tatlı yaklaşık 1 gece buzdolabında bekletilip iyice soğutulur. Ertesi gün, servis tabağına ters çevrilir. Mevsim meyveleri toz şekerle ezilip püre haline getirilir ve tatlının üzeri bu sosla süslenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları