PaylaÅŸ
BALKABAKLI GEYVE GÖZLEMESİ
(6-8 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 2 hazır yufka * 2 yumurtanın sarısı
* 1 su bardağı su
* 1/2 su bardağı sıvıyağ
İç harcı için;
* 175 gr rendelenmiÅŸ sert beyazpeynir
* 2 dilim balkabağı (rendelenmiş)
* 3 taze soğan (ince doğranmış)
* 1/2 demet dereotu (ince kıyılmış)
* 1 havuç (rendelenmiş)
* 4 diş sarımsak (ezilmiş)
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı karabiber
NASIL YAPARIM?
* Zeytinyağını geniş bir tencereye koyup orta ateşte kızdırın. Taze soğan, havuç ve sarımsakları ekleyip 2-3 dakika kavurun. Üzerine rendelenmiş balkabağını ilave ederek 3-4 dakika daha soteleyin. Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırıp ocaktan alın, soğumasını bekleyin.
* Sebzeli harç soğuyunca rendelenmiş peyniri ve dereotunu ekleyip karıştırın.
* Bu sırada yufkalardan birini mutfak tezgâhına serin. Su ve sıvıyağı küçük bir kapta çırpın, fırça yardımıyla her tarafına sürerek yufkayı ıslatın.
4 tarafından içe doğru katlayarak dikdörtgen şekli verin. Yufkanın uçları birbirine çok yakın olmalı. Sonrasında keskin bir bıçakla tam ortadan 2’ye bölün. Bu işlemi diğer yufka için de tekrarlayın.
* Yufka parçalarının ortasına balkabaklı harçtan 1’er yemek kaşığı dolusu koyup kenarlarını üstüne doğru kapatarak bohça şekli verin. Börekleri ters çevirip (katlı tarafı alta gelecek şekilde) yağlı kâğıt serili tepsiye dizin.
* Üzerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün, 175 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Sıcak servis edin.
PÃœF NOKTASI
İzmir tulumu veya Mihaliç peyniri bu reçeteye çok yakışacaktır.
NOHUTLU MANTI
(8-10 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
Mantı hamuru için;
* 2 su bardağı unÂ* 1 yumurta
* 2 çay kaşığı tuz * Aldığı kadar su
İç harcı için;
* 2 su bardağı haÅŸlanmış nohutÂ
* 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
* 1 çay kaşığı kimyon * 2 çay kaşığı kekik
* 2 çay kaşığı nane
* Tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için;
* 250 ml tavuk suyu * 2 su bardağı yoğurt
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ * 2 diş sarımsak
* 1 tatlı kaşığı pul biber
NASIL YAPARIM?
* İç harcı için nohudu rondoda püre yapın. Maydanozu ve baharat çeÅŸitlerini ekleyip iyice karıştırın. * Hamur için un, yumurta ve tuzu bir kapta karıştırın. Suyu azar azar ekleyip hafifçe unlanmış tezgâhın üzerinde 5 dakika yoÄŸuru, ele yapışmayan bir hamur elde edin. Sonra bezle örtüp 30 dakika bekletin.Â
* Hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Üzerlerine un serpiştirip oklava yardımıyla hazır yufka inceliğinde açın. Tezgâha serip 3 santimlik kareler kesin. Ortalarına 1 çay kaşığı kadar harç yerleştirip sıkıca kapatın. * Mantıları yağlanmış tepsiye yerleştirin, 175 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar, yaklaşık 20 dakika pişirin. Sonra tavuk suyunu gezdirip 15 dakika daha fırında pişirin. * Sarımsaklı yoğurt ve sıvıyağda kızdırdığınız pul biberi gezdirip servise sunun.
PaylaÅŸ