Paylaş
Özellikle yaz mevsimine denk gelen ramazanlarda susuzluk nedeniyle hareketlerimiz iyice azalıyor ya da halsiz düşebiliyoruz.
Ayrıca uzun saatler boyunca aç kaldığımız için iftarda açlığın etkisiyle hızlı ve haddinden fazla yiyebiliyoruz. Birdenbire ve çok yedikten sonra da şişkinlik, hazımsızlık ve uyku hali gibi şikâyetler başlıyor.
En sıkıntılı durumsa böyle bir beslenme şekliyle kilo almanın kaçınılmaz oluşu.
Tüm bu söylediklerim herkes tarafından biliniyor aslında. Geçenlerde bir arkadaşım sahurda sadece mısır gevreği, müsli ve kuru meyve karışımlarından yediğini söyledi. Sütle birlikte tüketilen bu tam tahıllı ve kuru meyveli karışımlar sahur için ideal bence.
Hem vücudun ihtiyaç duyduğu beslenme öğelerinin tümünü içeriyor, hem de gün boyu daha enerjik hissetmenizi sağlıyor.
İsterseniz bu karışımların içine bir kaşık iri taneli yulaf, iki tane kayısı ve bir kaşık da kuru üzüm ekleyebilirsiniz.
PASTIRMALI HUMUS
Nohudu bir gece önceden bol suyla ıslatıp ertesi gün süzün. Üzerine 5 su bardağı su ekleyip haşladığınız nohudu tekrar süzün. Suyundan bir su bardağı kadar ayırın.
Nohutların kabuklarını soyup mutfak robotunda çekerek ya da çatalla ezerek püre haline getirin.
Sosu hazırlamak için tahin, sarmısak, kimyon, limon suyu, nohut suyu ve tuzu derin bir kaba aktarıp çatal yardımıyla iyice karıştırın ve püre haline gelmiş olan nohuda ilave edin. (Bu işlemi mutfak robotunda da yapabilirsiniz.)
Karışımı bir tavaya koyup kısık ateşte 5-6 dakika kadar ısıtın. Ilık hale gelince servis tabağına aktarıp üzerine sumak serpin.
Diğer taraftan pastırmaları tereyağında önlü arkalı hafifçe kızartın ve üzerine bir miktar kırmızıbiber ekleyin. Ocaktan alın.
Pastırmaları tabaktaki humusun üzerine düzgünce yerleştirin. Kıyılmış maydanoz ve isterseniz dilimlenmiş domatesle süsleyip servise sunun.
Malzeme listesi
- 2 su bardağı nohut
Sosu için;
- 6 yemek kaşığı tahin
- 5 diş dövülmüş sarmısak
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 adet limonun suyu
- 2 çay kaşığı tuz, pul biber
- 1-2 tatlı kaşığı sumak
- 10 dilim pastırma (Çemensiz kullanmanızı öneririm.)
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı ince kıyılmış maydanoz
Paylaş