Geçtiğimiz yıllarda yaptığım Girit Adası gezisinden ne kadar büyük bir memnuniyetle döndüğümü anlatamam.
Orada tanıştığım insanlardan Yunan Lezzet Akademisi Başkanı Andonis, çok yetenekli bir şef aşçı olan Panayotis ve diğerleri, inanılmaz bir konukseverlik örneği gösterdiler. Zaten Yunan adalarına ne zaman gittiysem hep çok mutlu dönmüşümdür. Yüzyıllar boyu birlikte yaşadığımız bu toplumla o kadar çok benzer yanımız var ki É Helva, dolma, cacık, baklava, tarhana, imambayıldı, börek, tas kebap, hünkar beğendi gibi birçok ortak yemeğin yanı sıra, folklorik yapımız, beden dilimiz, davranışlarımız, müziğimiz ve hatta danslarımızda bile birçok ortak nokta var. Akdeniz Havzası’nın en sağlıklı ve en uzun ömürlü insanları olan Girit Adalıların sırrı; zeytinyağı, bakliyat, bol sebze, ot ve deniz ürünleriyle beslenmeleri. Bu konuda hemen bütün bilim adamları aynı fikirde. Adada kaldığım dört gün içinde; kilolarca radika, hardal otu, semizotu, ıspanak, kabak çiçeği yediğimi, çeşitli baharatlarla aroması zenginleştirilmiş sızma zeytinyağına bolca köy ekmeği bandığımı söyleyebilirim. Ama düşündüğümün tersine, kilo almak şöyle dursun, zayıflamışım bile.
Lorlu kıvırcık dolması
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
1 adet orta boy kıvırcık veya atom marul
2 su bardağı lor peyniri veya çökelek
1 su bardağı köftelik bulgur
2 tatlı kaşığı bitkisel margarin veya tereyağı
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı sarmısaklı yoğurt
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Marul yapraklarını tek tek ayırıp 8-10 bardak kaynar suda 10 saniye beklettin. Diğer taraftan, margarin ya da tereyağını orta boy bir tencerede eritip üzerine incecik doğranmış soğanı ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine bulguru hemen ilave ederek 2-3 dakika daha kavurun. Tuz ve karabiberi de serpiştirip bir bardak sıcak su ilave edin. Ocağın altını kısıp bulgur suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Ilınmasını bekleyip lor peyniri ya da çökelek ilave ederek yoğurun. Salata yapraklarını boylamasına (uzunlamasına) ikiye bölüp uçlarına lor peynirli iç harçtan birer yemek kaşığı dolusu yerleştirin. Kenarlarını içe doğru kıvırarak dolma şeklinde sarıp geniş bir tencereye yan yana ve üst üste yerleştirin. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirip kalan bir bardak sıcak suyu aktarın. Orta ısılı ateşte, yaklaşık 25 dakika kadar pişirip ılınmasını bekleyin. Üzerine yoğurt gezdirip pul biber serpiştirerek servise sunun.
Milföylü sandviç
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
8 adet kare milföy hamuru (dondurulmuş ve 10 santimlik kareler halinde)
Kreması için
1 yemek kaşığı dolusu nişasta (buğday veya mısır nişastası olabilir)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı dolusu kakao
1 paket vanilya
1 su bardağı süt
2 kahve kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı dövülmüş çamfıstığı
Dondurulmuş milföy hamurlarını tezgahın üzerine yan yana dizin. Çözülmeleri için 5-10 dakika kadar bekleyin. Hamurlardan ya tırtıklı bıçak yardımıyla yaprak şekilli parçalar çıkarın, ya da kurabiye kalıpları yardımıyla şekillendirin. Şekilli hamurları fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 175 dereceye ayarlı fırında, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 20-25 dakika pişirin. Soğumalarını bekledikten sonra, ortalarını keskin bir bıçak yardımıyla sandviç gibi açın. Kremasını hazırlamak için; nişasta, toz şeker, kakao ve vanilyayı küçük bir tencerede karıştırıp üzerine sütü ilave edin. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp tereyağını ekleyerek soğumasını bekleyin. Mikserle 2-3 dakika çırptığınız kremayı milföy hamurlarının arasına sürün. Çamfıstığıyla süsleyerek servise sunun.