Paylaş
Gerçi artık hemen hemen bütün meyve ve sebzeleri her mevsim market ve manav raflarında bulmak mümkün ama işin uzmanları “Var diye tüketmemek lazım” diyor.
Tarım sektöründeki gelişmeler fasulyeyi, ıspanağı, portakal ve elmayı, havucu, domatesi, salatalığı her mevsim erişilebilir kıldı. Bu yüzden de aslında kış manavıyla yaz manavı arasında pek bir fark kalmadı.
Tezgâhlar her daim aynı meyve ve sebzelerle dolu. Ve belki de bu yüzden yeni nesil hangi mevsimde ne yeneceğini bilmiyor. Onlara kış ve yaz sebze-meyvelerini öğretmek gerek önce.
“Neden bu kadar önemli peki, ürünleri mevsiminde tüketmek” diye soracak olursanız, size bir örnekle cevap vermek isterim.
Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre kışın toplanan ıspanağın C vitamin miktarıyla yazın toplananınki farklı. Hem de arada üç kat fark var. Mevsiminde toplanan ıspanak daha çok C vitamin içeriyor.
Bu da demek oluyor ki, doğa aslında bize neyi ne zaman vereceğini biliyor. Bir meyvenin ya da sebzenin en besleyici olduğu zaman, onu toplamamız için doğanın öngördüğü zaman.
Uzun lafın kısası, sebze ve meyveleri özlemek, onları her mevsim tüketmemek en sağlıklı olanı. Üstelik bu hiç de zor değil.
KAYISILI PUDİNG PASTASI MALZEME LİSTESİ
* 30 adet kakaolu pötübör bisküvi
* 100 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
* 1 çay kaşığı toz tarçın
Üzerinin kreması için;
* 1 paket vanilyalı puding
* 3 su bardağı kayısı suyu
* 1 paket vanilyalı puding
* 3 su bardağı süt
YAPILIŞI
23-28 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbının dibini ve etrafını alüminyum folyo ile iyice kaplayın.
Diğer taraftan bisküvileri mutfak robotunda çekerek ya da temiz buzdolabı poşetinin içinde ezerek un haline getirin ve ılık hale gelen yağın içine aktarın.
Bisküviler iyice karışıncaya kadar yoğurup yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru, iyice bastırarak kalıba yerleştirin. Ve 30 dakika kadar buzdolabında bekletin.
Üzerinin kreması için iki ayrı tencerenin birine vanilyalı pudingi ve kayısı suyunu, diğerine diğer vanilyalı pudingi ve sütü koyun.
İki karışımı da kısık ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Biri kayısı renkli, diğeri beyaz iki puding kaynamaya başlayınca ocaktan alın.
Buzdolabındaki kalıbı çıkarıp karıştırın. Hafif ılık hale getirdiğiniz beyaz pudingi bisküvi kekinin üzerine aktardıktan sonra üzerini kaşığın tersiyle düzeltin. Tekrar buzdolabına koyup 20-25 dakika daha bekletin.
Pastayı buzdolabından tekrar çıkarıp üzerine bu sefer de kayısılı pudingi gezdirin ve üzerini tekrar düzeltin.
Buzdolabında en az 5-6 saat kadar beklettikten sonra çıkarıp kalıbın kelepçelerini açın ve pastayı servis tabağına yerleştirin. Üzerini hindistanceviziyle süsleyip dilimleyerek servise sunun.
Paylaş