Rumeli’den gelenler

Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki ilk eyaletidir, Rumeli. O zamanlar devlet politikası olarak, aldığı topraklara Türkler’i yerleştirmeyi esas almış Osmanlılar.

Rumeli topraklarına da aynı politikayı uygulamış ve bu bölgeye Türkler’i yerleştirmiş. ışte, yüzyıllar boyunca barış içinde yaşamış olmanın sırrı belki de budur.
Farklı kültürlerin bir arada yaşaması, en çok mutfağı ve yeme-içme kültürünü beslemiş ve Osmanlı İmparatorluğu bu yüzden dünyanın en önemli mutfaklarından birine sahip olmuş yüzyıllar boyu.
Rumeli’den İstanbul’a gelen insanların ıstanbul’un kültür hayatına getirdiği yenilikler ve canlılıklar elbette ki tartışılmaz. Kültürün bir parçası olarak yemek de bu yeniliklerden nasibini almış ve kendi memleketlerinde mandıracılık ve süt üretimiyle uğraşan Rumeli insanları mesleklerini icra etmeye İstanbul’da da devam etmişler.
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan sakatat yemekleri de aslında Rumeli’den gelen insanların ya da oraya yerleşen Türk insanlarının sayesinde Türk mutfağının bir parçası halini almış.
Tabii bu kadarla sınırlı değil, bu etkileşimin mutfağımıza kattıkları. Artık yemek yapan hemen herkesin bildiği ve tencere yemeklerinde kullandığı limonlu terbiye sosu da bize Rumeli’den gelmiş.

ZEYTİNLİ LEVREK BUĞLAMA

4 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ: 35 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 1 adet orta boy levrek balığı (750 gr - 1 kg)
(Beyaz etli herhangi bir balık kullanabilirsiniz.)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 10-15 adet siyah zeytin
* 10-15 adet yeşil zeytin
* 1 adet limon
Sosu için;
* 1 su bardağı süt
* 2 çay kaşığı soya sosu
* 5-6 diş sarımsak
* 1 adet limonun suyu
* 2 çay kaşığı tatlı hardal
* 4 çay kaşığı domates salçası
* ½ su bardağı ılık su
(Et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm.)
* Varsa 4-5 adet tane karabiber
* 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru fesleğen
* 1 demet dereotu

YAPILIŞI
Levrek balığı yerine büyük boy çinekop, dil balığı, kılıç balığı gibi beyaz etli başka balıkları da kullanabilirsiniz. ısterseniz balığı fileto edilmiş şekilde pişirebilirsiniz. Yani balıkçınıza balığın kemik ve kılçıklarını tamamen çıkarttırıp, pullarını ayıklatabilirsiniz. Ama biz bu yemek için balığı, kemiği, kafası ve derisiyle, yani bütün olarak kullanacağız. Çünkü balığın kemiği ve kafası yemeğe lezzet katar.
Balığı yıkayıp süzdükten sonra geniş kaba alın. Her iki yüzüne de tuz ve karabiber serpin. Diğer taraftan, limonu ince halkalar halinde dilimleyin.
Sosu hazırlamak için; sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayıp derin bir kaba aktarın. Üzerine süt, hardal, sıvıyağ, soya sosu ve limon suyunu koyun. Ilık suda ezdiğiniz domates salçasını da ekleyip kekik ve fesleğeni serptikten sonra, varsa tane karabiberi ilave edin. Son olarak, ince kıyılmış dereotunu da katıp tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın.
Limon dilimlerini orta boy fırın kabına yan yana dizin. Üzerine balığı yerleştirin. Hazırladığınız sosu balığın üzerine gezdirip zeytinleri serpiştirin. Balığı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları