Rumeli’den Anadolu’ya

Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki ilk eyaletidir, Rumeli. O zamanlar devlet politikası olarak, aldığı topraklara Türkleri yerleştirmeyi esas almış Osmanlılar.

Rumeli topraklarına da aynı politikayı uygulamış ve bu bölgeye Türkleri de yerleştirmiştir. İşte, yüzyıllar boyunca barış içinde yaşamış olmanın sırrı da belki budur. Farklı kültürlerin bir arada yaşaması en çok mutfağı ve yeme-içme kültürünü beslemiş ve Osmanlı İmparatorluğu bu yüzden dünyanın en önemli mutfaklarından birine sahip olmuştur yüzyıllar boyu. Rumeli’den İstanbul’a gelen insanların İstanbul’un kültür hayatına getirdiği yenilikler ve canlılıklar elbette ki tartışılmaz. Kültürün bir parçası olarak yemek de bu yeniliklerden nasibini almış ve kendi memleketlerinde mandıracılık ve süt üretimiyle uğraşan Rumeli insanları mesleklerini icra etmeye İstanbul’da da devam etmişlerdir. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan sakatat yemekleri de aslında Rumeli’den gelen insanların ya da oraya yerleşen Türk insanlarının sayesinde Türk mutfağının bir parçası halini almıştır. Tabii bu kadarla sınırlı değil, bu etkileşimin mutfağımıza kattıkları. Artık yemek yapan hemen herkesin bildiği ve tencere yemeklerinde kullandığı limonlu terbiye sosu da bize Rumeli’den gelmiştir.

Yoğurtlu Karalahana Dolması

Karalahana yapraklarını kaynayan tuzlu suda haşlayıp süzdükten sonra damarlı sert kısımlarını atın ve yaprakları elinizin yarısı büyüklüğünde parçalar oluşturacak şekilde ayırın. Kıymayı derin bir kaba koyup üzerine domateslerden birini rendeleyin. Tuz, karabiber, yıkayıp süzdüğünüz pirinç (mısır yarması da kullanabilirsiniz), biber salçası, yemeklik doğradığınız soğan ve oda sıcaklığında bekleyen yağı da ekleyerek iyice karıştırın. Lahana yapraklarını, parlak yüzü yukarı bakacak şekilde tezgaha serin. İçlerine hazırladığınız harçtan ikişer tatlı kaşığı kadar koyup kenarlarını içe kıvırın ve rulo şeklinde sarın. Karalahana saplarını tencerenin dibine yerleştirin. Üzerine hazırladığınız dolmaları dizdikten sonra kalan iki domates rendesini ilave edin. 2 su bardağı sıcak suyu da aktarıp dolmaların üzerini porselen bir tabakla kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp dolmayı orta ısılı ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp dolmayı kısık ateşte en az 35-40 dakika iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Yoğurtla birlikte servise sunun.

Malzeme listesi

á 500 gr orta yağlı kıyma

(veya satır kıyması)

á 2 demet karalahana

á 1 su bardağı pirinç

(mısır yarması da kullanabilirsiniz)

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 3 adet orta boy domates

á 1 yemek kaşığı biber salçası

á 50 gr bitkisel margarin ya da tereyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Çikolatalı Fondan

Malzeme listesi

á 100 gr soyulmuş badem içi

á 100 gr fındık içi

á 400 gr pudraşekeri

á 4 adet yumurtanın akı

á 3 tepeleme yemek kaşığı kakao

á 1-2 yemek kaşığı likör

(istediğiniz likör çeşidini kullanabilirsiniz)

á ayrıca; 2 yemek kaşığı kakao

(rendelenmiş bitter çikolata da kullanabilirsiniz)

Yapılışı:

Badem ve fındığı robotta iyice çekip derin bir kaba aktarın. Üzerine pudraşekeri, kakao ve likörü ekleyin. Bir taraftan malzemeleri kaşıkla karıştırırken bir taraftan da oda sıcaklığında bekleyen yumurta aklarını ilave edin. Kaşıkla ezerek karıştırmaya devam edin. Kakao ya da rendelenmiş çikolatayı bir başka tabağa koyun. Hazırladığınız karışımı yoğurup hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın. Topları kakaoya ya da rendelenmiş çikolataya iyice bulayın. Hazırladığınız fondanları servis tabağına sıralayıp buzdolabına koyun ve en az 4-5 saat bekletin. İsterseniz toplara kürdan batırarak servise sunun.

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika
Yazarın Tüm Yazıları