Renk değiştiren pizza erimeyen çikolata daha neler neler
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Öyle bir pizza düşünün ki, 100 derecede ısıttığınızda kırmızı oluyor ve tadı domatesi çağrıştırıyor, 200 derecede ısıttığınızda yeşile dönüyor ve size ıspanaklı bir şey yiyormuş hissi veriyor.
"Haydi canım oradan" mı dediniz? Evet, eskiden ancak bilim-kurgu filmlerinde izlerdik böyle şeyleri, şimdilerde gerçek oldu.
Pizzaya ısıyla birlikte renk ve tat değiştirten teknoloji genel olarak "nano teknoloji" olarak isimlendiriliyor. Aslında tek uygulama alanı gıda sektörü de değil, nano teknolojinin ama bir yemek yazarı olarak işimizi yapalım ve bu teknolojinin gıdalarda nasıl kullanıldığına bakalım diyorum.
İşin sırrı aslında gıdaların içerisine yerleştirilen nano parçacıklarda saklı.
Birer minik bilgisayar olarak da düşünebileceğimiz nano parçacıklar üreticiler tarafından istenen özelliklere sahip oluyor. Parçacıklar ısıya ya da harekete duyarlı olarak devreye giriyor ve gıdalara istenen etkiyi yapabiliyor. Gıda üreticilerinin doğal üretim karşısında nano teknolojiyi tercih etmelerinin çok geçerli bir nedeni de var elbette.
Nano teknolojiyle üretilen gıdalarda daha az hammadde kullanılıyor olması maliyetleri azaltıyor ve bu da tabii ki üreticinin işine geliyor. Şimdilik dünya çapında pek yaygınlık kazanabilmiş değil, nano gıdalar. ABD ve Japonya nano gıda sektörünü en çok kullanan ülkeler. Yazının başında bahsettiğimiz pizza da zaten Amerika’da satışa sunulmuş bir ürün. Şimdi isterseniz nano teknolojinin gıda sektöründe başka hangi ürünlerde va nasıl kullanıldığına bir bakalım.
Nano teknoljiyle üretilen bir çikolata var ki, 40 derece sıcaklıkta bile erimiyor. Çikolatanın içerisine yerleştirilen nano parçacıklar ısıya duyarlı olarak harekete geçiyor ve çikolatanın yüzeyini titanyumla kaplıyor. Böylece bizim sıcakta bıraktığımızda eriyen çikolatamız da tarihe karışıyor.
Kızartma yapılmış yiyeceklerle ilgili en büyük sıkıntımız nedir? Yiyeceklerin yağ çekmesi değil mi? İşte nano teknoloji bu sıkıntımızı ortadan kaldıracak bir çözüm üretmiş durumda. Yağın içinde var olan ve belli bir sıcaklıkla ortaya çıkan seramik parçacıkları kızartılan yiyeceğin dış kısmını kaplayıp yağ çekmesini engelliyor.
Zeytinli haşhaşlı ekmek
Malzeme listesi
1 su bardağı ılık süt
3 çay kaşığı dolusu toz maya
3 çay kaşığı dolusu tozşeker
3 yemek kaşığı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
Ilık süt, toz maya ve tozşekeri bir kasede kaşıkla karıştırıp, bir kenarda bekletin. Yoğurt, sıvıyağ ve oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı geniş bir kaba aktarın. Tuzu serpip, kabaran mayalı sütü ilave edin. Unu da azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklında ve elinize yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Kabarması için oda sıcaklığında 40 dakika kadar bekletin. Dinlenmiş hamura dilimlenmiş zeytinleri ve toz haşhaşı ekleyerek tekrar yoğurun. Diğer taraftan, 25-30 santim uzunluğunda, kenarları yüksek bir kek kalıbını yumuşak margarin ya da sıvıyağla iyice yağlayın. (Kalıbın şekli önemli değil, ancak kenarlarının yüksek olması gerekir.) Ekmek hamurunu yağlanmış kalıba bastırarak yayıp 30 dakika kadar bekletin. Ekmeği 10 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Bir tel ızgara üzerine yerleştirip soğumasını bekleyin. Dilimleyerek servis yapın.